Goldman Sachs en JPMorgan leiden IPO Philips Lighting

11 mei 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Philips heeft bekendgemaakt dat Philips Lighting – de lichtdivisie van het bedrijf – binnenkort naar de beurs gaat. Goldman Sachs en JPMorgan zullen een hoofdrol spelen bij de notering aan de Euronext Amsterdam. Met een geschatte waarde van €5 miljard wordt Philips Lighting een van de grotere bedrijven op de Amsterdamse beurs.

De lichtdivisie van Philips, genaamd Philips Lighting, is een leidende speler in de wereldwijde verlichtingsmarkt. Philips Lighting produceert onder meer gloeilampen, halogeenlampen, TL-balken, evenals LED en gasontladingslampen (bijv. neon-verlichting). In 2015 behaalde het bedrijf een omzet van bijna €7,5 miljard, en de waarde van het bedrijf wordt geschat op zo’n €5 miljard. De operationele winst in dat jaar bedroeg €331 miljoen.

Goldman Sachs en JPMorgan leiden IPO Philips Lighting

Moederbedrijf Philips heeft enige tijd geleden besloten zich in de toekomst uitsluitend op medische technologie te willen gaan richten. Om die reden ging het bedrijf in overweging om zijn lichtdivisie te verkopen, dan wel naar de beurs te brengen. Dankzij gunstige marktomstandigheden en oplopende koersen is de keuze gevallen op de laatste optie, maakt het bedrijf vorige week bekend in een persbericht.

Philips Lighting zal binnen afzienbare tijd aan de Euronext Amsterdam worden genoteerd. Uit de Intention to Float blijkt dat het bedrijf in eerste instantie 25% van zijn aandelen – nu voor 100% in handen van Royal Philips – zal gaan aanbieden, waarbij naar verloop van tijd het gehele belang naar de beurs wordt gebracht. Zowel institutionele als particuliere beleggers hebben de mogelijkheid de aandelen aan te schaffen, en kunnen in 2017 hun eerste dividend verwachten van tussen de 40% en 50% van de nettowinst. Wanneer de beursgang precies gaat plaatsvinden is onder meer afhankelijk van de omstandigheden in de markt, laat het bedrijf weten.

Om de beursgang in goede banen te leiden, zijn er acht banken bij de IPO betrokken. Goldman Sachs en JPMorgan spelen de hoofdrol. Als joint bookrunners zijn Citigroup, ING, Morgan Stanley en Société Générale betrokken, terwijl ABN AMRO en Rabobank dienst doen als co-bookrunners.