BNP Paribas opent nieuw kantoorconcept in Gent

04 mei 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

BNP Paribas Fortis heeft zijn eerste Flagship geopend in Gent. De ‘Flagship’ is een nieuw kantoorconcept waarin het traditionele bankkantoor wordt uitgerust met digitale technologieën, waaronder een interactieve Innovation Wall en een Phygital Lab. Verder is het nieuwe kantoor uitgerust met vergaderruimtes waar klanten gebruik van kunnen maken, die tevens met technologische snufjes zijn uitgerust.

Steeds vaker kunnen bankklanten hun bankzaken afhandelen zonder daarvoor naar een kantoor te hoeven. De opkomst van Mobiel en Internetbankieren zorgen ervoor dat consumenten hun bankzaken voor een groot gedeelte vanuit huis kunnen regelen. Alleen voor het aanschaffen voor bepaalde producten of andere zaken waarbij gepersonaliseerde dienstverlening en persoonlijk contact nodig zijn, zoals adviesgesprekken, reizen klanten nog af naar het lokale bankkantoor.

BNP Paribas Fortis wil het tij keren met een nieuw kantoorconcept – de ‘Flagship’. Met het nieuwe concept zet de bank in op het creëren van een totaalbeleving, waarbij digitaal en online overvloeien in de fysieke wereld. Met het nieuwe concept, dat voor het eerst ten uitvoering is gebracht in een filiaal in Gent, wil BNP als het ware een ontmoetingsplaats creëren.

“Uiteraard kunnen klanten in de Flagship terecht voor al hun bankzaken”, aldus Michael Anseeuw, General Manager Retail Banking van BNP Paribas Fortis. “Maar wij willen met de Flagship meer doen. Vooreerst willen wij nieuwe digitale technologieën concreet maken voor de bezoekers van de Flagship. Ook willen we het ondernemerschap bij onze klanten ondersteunen door ze hoogtechnologische vergaderruimtes en innovatieve methodes aan te bieden. Bovendien willen we de relatie van de bank met Gent en zijn inwoners in de verf zetten”, legt Anseeuw uit.

Het kantoor in Gent is uitgerust met een zogenaamde Innovation Wall, een Phygital Lab, vergaderruimtes die zijn uitgerust met de nieuwste technologieën, een digital kids corner en een Innovation Library. De Innovation Wall is misschien wel de opvallendste nieuwe feature in het kantoor. Het is een transparante, gekromde ledwand met touchscreens op ooghoogte. Via de interface kunnen bezoekers verschillende soorten informatie raadplegen, kunnen zij hun persoonlijke financieel profiel ontdekken, en er komt op de schermen informatie voorbij over lokale ondernemers.

Het Phygital Lab is uitgerust met 3D-printers en holocubes om experimenten mee uit te voeren. Ook staat er een digitale T-shirtprinter waarmee bezoekers zelf een eigen ontworpen T-shirt kunnen drukken met daarop afbeeldingen van lokale kunstenaars. In de Digital Kids Corner, de vervanger van het traditionele kinderhoekje, staat een groot touchscreen waarop kinderen kunnen sprayen met digitale graffiti. Daarnaast zijn er coding-for-kids tools, smart toys, robotjes en videogames op kindermaat. “Met die Digital kids corner biedt de Flagship een sterk alternatief voor de traditionele kinderhoekjes. Hiermee wil BNP Paribas Fortis een sterk toekomstgericht signaal geven en kinderen al spelenderwijs in contact brengen met de digitale wereld”, aldus Anseeuw.

De vergader- en eventruimtes die klanten kunnen reserveren via een app of bij de desk bieden gebruikers een aantal digitale tools die het brainstormen, nadenken over businessmodellen en dergelijke meer stimuleren en ondersteunen. De Flagship is eveneens uitgerust met de Innovation Library, een digitale bibliotheek met praktische tools en methodes om te innoveren, vol inspirerende trends en cases.

“Deze Flagship van BNP Paribas Fortis is een concrete invulling van onze baseline “De bank voor een wereld in verandering”. Een alternatief voor het klassieke bankkantoor waarbij het persoonlijk contact met de klanten verrijkt wordt met digitale kwaliteit en specialisering. Deze nieuwe dienstverlening, en de verbondenheid met de stad en haar bewoners, zal leiden tot grotere klantentevredenheid”, besluit Peter Vandekerckhove, Gedelegeerd bestuurder en lid van het directiecomité van BNP Paribas Fortis.”