Binnen een week zekerheid over Rabobank hypotheek

28 april 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Op 25 april is de Rabobank gestart met een grootschalige, landelijke hypotheekcampagne ‘Hypotheek binnen een week’. Met deze campagne wil de bank klanten die een huis willen kopen ‘binnen een week’ duidelijkheid geven over de hypotheek die zij voor dat huis kunnen krijgen. Als de klant dat wenst kan de Rabobank zelfs het daadwerkelijk transport binnen deze week afhandelen.

De Rabobank is van mening dat de doorlooptijd voor het verkrijgen van een hypotheek te lang is. Dat het sneller kan, wil de bank laten zien met zijn nieuwe landelijke campagne ‘Hypotheek binnen een week’. “Met ‘Hypotheek binnen een week’ zetten we een nieuwe standaard in de markt en ook voor onszelf”, licht Elze Vonk, hoofd Financieren, Betalen en Verzekeren bij Rabobank, de campagne toe. “Het is nou eenmaal leuker om met je huis bezig te zijn, dan met de financiering ervan. Hoe korter dit proces, des te beter. Het is zo ingericht dat we alles, vanaf het eerste telefoontje van de klant tot en met het passeren van de woning bij de notaris, binnen een week kunnen afhandelen.”

Rabobank - Hypotheek binnen een week

Maar dat het kan, is misschien niet het belangrijkste. Het is ook nodig, omdat de gemiddelde verkooptijd van woningen, vooral in de Randstad, aan het afnemen is. Vonk: “Waar het om gaat is dat we de klant snel de zekerheid kunnen geven of hij het huis dat hij op het oog heeft, ook daadwerkelijk kan kopen. Dat geeft rust en overzicht.” Ook kan zo worden voorkomen dat de woning toch naar een andere koper gaat, die eerder duidelijkheid heeft over zijn of haar hypotheek.

Hierin speelt de klant zelf ook een cruciale rol, bijvoorbeeld door het op tijd aanleveren van benodigde informatie. Maar ook de notaris en de werkgever moeten meewerken om snel duidelijkheid te scheppen over de hypotheek van de klant. Als alles soepel loopt, kan de klant zelfs al binnen deze week zijn nieuwe huis kopen. Vonk vult aan: “We doen geen concessies aan onze voorwaarden, advies en onze zorgplicht. Het kopen van een huis is immers één van de grootste financiële beslissingen in een mensenleven en dat vraagt uiteraard om zorgvuldigheid.”

Friesland
Dat het lukt om binnen een week een hypotheek te regelen voor een klant is al gebleken uit de praktijk. In Friesland hebben de Rabobanken al een half jaar van het concept gebruik gemaakt, en met succes. “Het feit dat klanten binnen een week de zekerheid hebben dat hun gewenste woning ook daadwerkelijk gefinancierd kan worden, wordt als zeer positief ervaren. Daarnaast wordt het transparante proces zeer gewaardeerd”, vertelt Vonk.

Een andere onderscheidende factor in de campagne, is dat deze niet alleen geldt voor kopers in loondienst, maar ook voor ZZP’ers en flexwerkers. Startende ZZP’ers die minimaal één jaar actief zijn kunnen volgens de bank in aanmerking komen voor een hypotheek met dezelfde voorwaarden als iemand in loondienst, met hetzelfde maximale leenbedrag en het mee berekenen van het vastgestelde inkomen. Ook flexwerkers met tenminste één jaar aantoonbare werkervaring kunnen bij de Rabobank in een week tijd een hypotheek krijgen.