Eerste kwartaal kent meeste hypotheekaanvragen in vijf jaar

07 april 2016 Banken.nl 1 min. leestijd

Het eerste kwataal van 2016 gaat bij Hypotheken Data Netwerk (HDN) de boeken in als het beste kwartaal van de afgelopen vijf jaar. In de afgelopen drie maanden zijn 74.500 hypotheekvragen gedaan bij HDN. Dit betekent een stijging van 34% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015.

Bevestiging aantrekkende woningmarkt
HDN bevestigt hiermee de communicatie van diverse marktpartijen, zoals NVM, Kadaster, De Hypotheekshop en hypotheekverstrekkers, over de aantrekkende woningmarkt. Een andere ontwikkeling in de markt  is dat steeds meer consumenten overwegen hun hypotheek over te sluiten. “Het wordt interessant te volgen hoe de woning- en oversluitmarkt zich ontwikkelt, omdat de voorraad van de te koop staande woningen afneemt en het lang niet voor iedere consument interessant of mogelijk is om over te sluiten”, aldus Dorine van Basten, directeur van HDN. “De komende maanden zal de markt dat uitwijzen.”

Hypotheek aanvragen

Annuïteiten meest gekozen vorm
Verder meldt HDN dat op dit moment de annuïteiten hypotheek de meest gekozen hypotheekvorm is en dat de meeste consumenten kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar (45%) of 20 jaar (35%). Van de hypotheekaanvragen is bijna 60% zonder Nationale Hypotheek Garantie.