Nederlandse startups halen in Q1 €45 miljoen op

06 april 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederland staat in Europa op de tiende plaats wat betreft opgehaald financieringskapitaal in het eerste kwartaal van 2016. Gemeten naar het aantal financieringen neemt Nederland de zesde positie in. Dit stelt de Belgische hoogleraar Omar Mohout in zijn EU Venture Capital rapport.

Cijfers van start up Nederland

Omar Mohout is professor in Entrepeneurship aan de Antwerp Management School. Omar Mohout staat bekend als startup goeroe. Mohout stelt in zijn rapport dat het totaal door Nederlandse startups opgehaalde kapitaal in het eerste kwartaal van dit jaar €45 miljoen bedraagt. Bedrijven die meer dan 1 miljoen euro ophaalden zijn Mall-Connect, Wercker, GetSocial, Robot Robots Company, Simplicate, BUX, Vandebron, Insided, SendCloud, Tiquets, Peerby, Bluebee en The Next Closet. In het rapport vermeldt Mohout verder dat het gemiddelde oprichtingsjaar van Nederlandse technologiestartups die tenminste €1 miljoen ophalen 2012 is.

Startups

Grote verscheidenheid in Nederland

De jongste bedrijven bevinden zich in Oostenrijk (2014) en de oudste in Finland (2009). Nederlandse startups blijken voor 38% B2B gericht en voor 62% B2C. De Nederlandse bedrijven worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid. In de B2B groep heeft België het hoogste aantal B2B bedrijven. In de B2C groep zijn Ierland en Italië het meest B2C georiënteerd met een percentage van 29%. Medio maart publiceerde het European Digital Forum (EDF) het Startup Nation Scoreboard 2016. Daaruit bleek dat in geen enkel Europees land het klimaat voor startups zo gunstig is als in Nederland.

Nederland als ideaal platform

Italië en het Verenigd Koninkrijk komen op de tweede en derde plaats. Nederland is goed in het leggen van verbindingen tussen startups en grote bedrijven. Met 10 startup hubs op relatief korte afstand van elkaar, oogt Nederland als het ideale platform voor startups, aldus de onderzoekers van het EDF. 25 landen deden mee aan het onderzoek. Het resultaat (Scoreboard) is gepresenteerd tijdens CeBIT 2016, een belangrijke computer-expo in Duitsland. De Europese Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving Günther Oettinger was bij de presentatie aanwezig.

22 aanbevelingen van het EDF

Het EDF beoordeelt het toegepaste beleid voor startups, maar er wordt ook gekeken hoe de ‘kraamkamer’ is ingericht. In 2013 zijn 22 aanbevelingen vastgelegd in een ‘Startup Manifesto’. Het EDF weegt deze 22 aanbevelingen mee. Nederland scoort het beste, omdat het 85% van de aanbevelingen intussen heeft overgenomen, gevolgd door Italië (82%) en het Verenigd Koninkrijk (77%). Volgens het EDF nemen beleidsmakers de startups steeds serieuzer omdat ze op aantoonbare wijze bijdragen aan de werkgelegenheid.

Groot verschil Oost- en West-Europa

Opvallend is dat er een scheiding zichtbaar is tussen landen in West- en Oost-Europa. Over het algemeen blijven Oost-Europese landen achter als het gaat om het implementeren van EU-regels die startups vooruit helpen.