GABV wil duurzaamheid als leidend principe

30 maart 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Deze maand hield de Global Alliance for Banking Values (GABV) in Nederland haar annual meeting. 28 CEO’s en specialisten van banken uit alle continenten kwamen bij elkaar om te praten over uitbreiding van de mogelijkheden van duurzaam bankieren. GABV-banken financieren bedrijven, organisaties en particulieren in sociale en ecologische projecten die aan een duurzame toekomst werken.

Welzijn voor 1 miljard mensen

GABV wil haar activiteiten en middelen fors uitbreiden van twintig miljoen klanten in dertig landen tot zeventig tot honderd miljoen klanten in de komende jaren. De GABV-banken zetten hiervoor nu al €90 miljard in. “Tegen 2020 kunnen deze beweging en haar partners zorgen voor meer welzijn voor 1 miljard mensen”, zegt GABV directeur Marcos Eguiguren. De nood aan financiering van sociale en ecologische projecten die aan een duurzame toekomst werken is hoog. GABV verwacht dat deze zal blijven toenemen, zeker zolang de grote banken een groot deel van hun middelen op de financiële markt investeren.

Global Alliance for Banking on Values

GABV-banken presteren beter

Uit onderzoek dat GABV zelf liet uitvoeren blijkt dat de GABV-banken 75,2% van de spaargelden omzetten in kredieten aan de reële economie. Bij de grote systeembanken is dat slechts 39,6%. Ook de kredietverlening groeit sterker bij de GABV-banken, namelijk 12,2%. Bij de grote systeembanken blijkt de kredietverlening slechts met 5,4% toe te nemen. Enkele CEO’s van GABV-banken maakten duidelijk hoe zij het duurzame bankieren in de praktijk brengen. Thomas Jörberg van de Duitse coöperatieve GLS Bank is één van de pioniers van het duurzame bankieren in Europa.

Innovatief naar nieuwe duurzame business

“Naast het transparant omzetten van spaargeld in impactvolle kredietverlening, willen wij meer nadruk leggen op de kracht van risicodragend kapitaal om nieuwe duurzame ontwikkelingen te financieren. Dit zijn de tijden om disruptieve uitdagingen innovatief en efficiënt aan te pakken”, aldus Jörberg. Bold Magvan is CEO van XacBank, één van de grootste banken van Mongolië. “De GABV als beweging is krachtiger en energieker dan een netwerk, meer innovatief ook. Zo heeft XacBank de transitie gemaakt van pure microfinancieringsinstelling naar de financiering van kleine en middelgrote ondernemingen, met het behoud van onze waarden en hebben wij onze eigen ervaring doorgegeven aan een nieuw initiatief in China”.

GABV wil tempo opvoeren en verbreden

Tamara Vrooman is CEO van de Canadese credit union Vancity. “Door onze bewuste sturing van de kredietverlening in de richting van projecten met een menselijke en ecologische impact, geven wij zelf richting aan de verandering die onze lokale gemeenschap en de wereld nodig hebben”. In de eerste zeven jaren van haar bestaan heeft GABV zichzelf gepositioneerd als een wereldwijde beweging voor duurzaam bankieren. GABV wil nu graag het tempo opvoeren en verbreding inzetten. Ook Frank Elderson van De Nederlandsche Bank sprak zich er positief over uit om ‘duurzaamheid als dominant principe’ aan de top van alle banken en van de centrale bank te introduceren.