Slechts 3 plofkraken in het laatste halfjaar van 2015

24 maart 2016 Banken.nl 1 min. leestijd

In de laatste zes maanden van 2015 hebben slechts 3 plofkraken plaatsgevonden. In de eerste helft van van 2015 lag dit aantal nog op 53. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Het totaal aantal plofkraken in 2015 kwam uit op 56, 12 meer dan in 2014.

Maatregelen effectief
De scherpe daling is het resultaat van maatregelen die banken nemen om plofkraken te voorkomen en de nauwe samenwerking met de politie om daders op te sporen en te arresteren. De geringe kans op buit en de grotere pakkans maakt dat criminelen op zoek gaan naar andere manieren om aan geld te komen.

Plofkraken in Nederland

Hoofd veiligheidszaken Yvonne Willemsen van de NVB is blij met de daling maar benadrukt dat constante aandacht van banken en politie vereist blijft: ‘Criminelen blijven op zoek naar nieuwe methodes dus het is belangrijk dat we blijven investeren in beveiligingsmaatregelen en de samenwerking met politie en OM.’

Verplaatsing naar Duitsland
Door de maatregelen van politie en banken verleggen criminelen wel steeds vaker hun werkterrein naar Duitsland. Nederlandse banken delen daarom hun kennis en expertise van deze criminaliteitsvorm met Duitse banken. De politie in Nederland werkt ook intensief samen met de Duitse politie in dit dossier.

Ramkraken
Het aantal ramkraken steeg in dezelfde periode licht van 14 naar 16 maar ook daar lopen de aantallen sinds het laatste kwartaal van 2015 hard terug. Hierbij was even sprake van een trend waarbij geldautomaten in supermarkten het doelwit waren maar inmiddels is die trend gekeerd. Sinds de zomer waren er nog maar vier van dit soort aanvallen.

Plofkraken

Plofkraken worden altijd ’s nachts gepleegd en komen voor in het hele land. Vrijwel iedere plofkraak wordt gepleegd in combinatie met een ram, waarbij de ram-auto regelmatig in brand wordt gestoken. Dit levert gevaarlijke situaties op voor omwonenden.