Hypotheekshop en Huis & Hypotheek omarmen Bokkz

16 maart 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Financiële adviesketens De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek werken sinds kort samen met Bokkz – een online aangifteprogramma dat gebruikmaakt van de kennis van belastingadviseurs. Bokkz is een antwoord op de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) van De Belastingdienst, die vaak geen rekening houdt met aantrekkelijke regelingen of aftrekposten. Volgens de partners kost het ‘klakkeloos overnemen’ van de VIA huishoudens gemiddeld €400 per jaar.

Op 1 maart jl. heeft De Belastingdienst de app gelanceerd voor de aangifte inkomstenbelasting 2015. Net als vorig jaar kunnen burgers via de app inloggen met hun DigiD, waarna zij een Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) te zien krijgen. Deze kunnen zij vanuit de app accorderen en verzenden, of zij kunnen ervoor kiezen om alsnog online aangifte te doen als de VIA niet klopt. Volgens Bokkz-directeur Wouter Nijssen klopt deze VIA echter vaak niet omdat deze geen rekening houdt met aftrekposten en aantrekkelijke financiële regelingen. “Door actief aan te sturen op de aangifteroute via de app van de Belastingdienst ontneemt de overheid de burger de mogelijkheid om gebruik te maken van een significant aantal aftrekposten en regelingen”, stelt Nijssen. De schade die huishoudens daardoor oplopen is volgens hem aanzienlijk: “Bij elkaar opgeteld ‘verliest’ een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks zo’n €400 netto. De Belastingdienst maakt het burgers misschien wel makkelijker, maar beslist niet beter.”

Bokkz

Bokkz
Om particulieren en ZZP-ers te helpen bij het opstellen van een kloppende belastingaangifte heeft Bokkz een online aangifteprogramma ontwikkeld dat wel rekening houdt met alle mogelijke aftrekposten en regelingen. Bokkz is opgericht door fiscalisten, die hiervoor jarenlang werkzaam waren als belastingadviseur bij Loyens & Loeff en Meeuwsen Ten Hoopen. Het online initiatief maakt de kennis van belastingadviseurs breder toegankelijk, doordat deze kennis in het programma verwerkt is.

Nijssen: “Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hadden Nederlandse huishoudens in 2013 recht op €3,1 miljard aan persoonsgebonden aftrekposten die niet in de VIA voorkomen. Huishoudens lopen dan gemiddeld €436 aan aftrekposten mis door de voor-ingevulde gegevens klakkeloos over te nemen. Daarnaast is een veelheid aan inkomensondersteunende maatregelen niet terug te vinden in de VIA. Naar verluidt – het exacte bedrag is onbekend - zou het ondergebruik hiervan in Nederland jaarlijks zo’n €2 miljard bedragen. Dit is gemiddeld €281 per huishouden.”

Samenwerking
Onlangs meldt Bokkz in een gezamenlijk persbericht met De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek, dat zij een samenwerking zijn aangegaan, waarbij Bokkz toegankelijk wordt gemaakt bij vestigingen van de twee financiële adviesketens. Lodewijk van der Heijden, directeur Distributie bij De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek: “Niet iedereen weet op welke financiële regelingen hij precies recht heeft. Een belastingadviseur wel. Deze kost echter al snel een paar honderd euro per uur.” Voor mensen die dit niet zomaar kunnen betalen, biedt Bokkz volgens hem uitkomst: “Voor een klein bedrag heb je een online aangifteprogramma zoals Bokkz. Dan doe je de aangifte zelf, maar vergeet je geen enkele regeling. Na bepaling van het belastbaar inkomen toetst Bokkz automatisch of mensen in aanmerking komen voor een van de 59 inkomensondersteunende regelingen. Hierdoor laat je dus nooit meer geld liggen en is de kleine investering snel terug verdiend.”