Goldman Sachs bekijkt verkoop van trustkantoor TMF Group

15 maart 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederlands trustkantoor TMF Group heeft zakenbank Goldman Sachs ingehuurd voor een evaluatie van haar strategische opties. Deze zouden een verkoop of beursgang kunnen omvatten, meldt het trustkantoor zelf, dat samen met Intertrust de marktleiders van de Nederlandse trustmarkt vormt. Naar inschatting van het FD zou eigenaar Doughty Hanson €2,2 miljard kunnen vangen voor de verkoop.

Op de Nederlandse trustmarkt – een van de grootste ter wereld – zijn vijf grote trustkantoren actief: Intertrust, Orangefield, SGG, Citco en TMF Group. Trustkantoren beheren de vennootschappen van multinationals of rijke particulieren. De afgelopen maanden werden reeds drie van de vijf grote kantoren in de verkoop gezet. Intertrust maakte in 2015 een beursgang, terwijl Orangefield en SGG verkocht werden aan buitenlandse investeerders, respectievelijk Baring Private Equity Asia uit Hongkong en Astorg, een investeringsmaatschappij uit Frankrijk. Nu staat ook TMF Group in de etalage, meldt het trustkantoor op zijn website.

Goldman Sachs bekijkt verkoop van trustkantoor TMF Group

Strategische opties
Op zijn website meldde TMF Group dat zij zakenbank Goldman Sachs hebben ingehuurd om de strategische opties van het trustkantoor te onderzoeken. Deze opties kunnen een verkoop of beursgang omvatten. Volgens het FD hing een verkoop van TMF Group ‘al enige tijd in de lucht’, aangezien eigenaar Doughty Hanson, een private-equityfirma uit de UK, de afgelopen periode al redelijk wat van zijn portefeuillebedrijven ter verkoop heeft aangeboden. Volgens de krant zou de verkoop aan een andere private equity investeerder de meest logische optie zijn.

TMF Group is samen met Intertrust de marktleider in het Nederlandse trustlandschap. Intertrust heeft tegenwoordig een ondernemingswaarde van €2,6 miljard, en daaruit afgeleid heeft het FD uitgerekend dat het prijskaartje van TMF Group rond de €2,2 miljard zal liggen. De krant meldt hierbij echter dat het om een ‘quick and dirty’ berekening gaat, op basis van oudere cijfers, om een indicatie te kunnen geven van de orde van grootte.