Stop op koppelverkoop hypotheek en bankrekening

09 maart 2016 Banken.nl 1 min. leestijd

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft onlangs een voorstel gedaan om de koppelverkoop van hypotheken met een betaal- of spaarrekening tegen te gaan. De Tweede Kamer is van mening dat het ongehoord is om klanten met een hypotheekwens te verplichten daarvoor ook een bankrekening bij diezelfde instelling te openen.

Op de hypotheekmarkt zijn een aantal spelers actief die klanten die een hypotheek bij hen afsluiten verplichten om daarbij ook een betaal- of spaarrekening te openen. Hoewel de gedachte achter een dergelijke koppelverkoop duidelijk moge zijn, heeft de Tweede Kamer onlangs laten weten dat het opleggen van een verplichting tot het afsluiten van een bankrekening niet gepast is. Minister Dijsselbloem van Financiën licht toe dat bankklanten met een hypotheekwens vaak al in het bezit zijn van een betaal- en/of spaarrekening.

 

Hypotheek

Op verzoek van de Kamer heeft Dijsselbloem een voorstel gepresenteerd waarin een einde gebracht wordt aan de koppelverkoop van hypotheken en bankrekeningen. Klanten moeten zelf kunnen beslissen of zij bij het afsluiten van een hypotheek ook een rekening willen openen bij diezelfde financiële instelling. Het is voor banken wel toegestaan om een korting op de hypotheekrente aan te bieden als klanten tegelijkertijd met de hypotheekaankoop een rekening openen. SNS en ING bieden in dit geval een korting van 0,25 procentpunt, en ABN AMRO en Rabobank van 0,2 procentpunt. RegioBank biedt in dit geval een korting van 0,1 procentpunt aan. In alle gevallen mag de klant zelf bepalen of op de aanbieding wordt ingegaan.