Gezamenlijke actie naar witwassen: 700 money mules
Een gezamenlijk Europese gecoördineerde actie naar witwassen resulteerde in de identificatie van ongeveer 700 money mules en 81 arrestaties na ondervraging door de politie van 198 slachtoffers. Zij hadden hun rekening beschikbaar gesteld (moneymules) voor andere criminelen. Met dank aan de steun van 70 banken werden diverse verliezen ontdekt dan wel voorkomen. Het totale bedrag wat op deze rekeningen is gestort is minimaal €7,5 miljoen.
In de periode van 22 tot 26 februari hebben opsporingsdiensten uit diverse Europese landen een eerste gezamenlijk Europese gecoördineerde actie rond geldezels (money mules) uitgevoerd.
De Nederlandse Electronic Crimes Task Force (ECTF) leidde deze actie ondersteund door Europol, Eurojust en EBF.
Moneymules
Moneymules worden gewoonlijk geronseld door criminele organisaties die hen inzetten voor het ontvangen en overhevelen van onwettig verkregen gelden (onder andere phising) naar bankrekeningen en/of landen. Het gaat hier om een schadepost die in Nederland al 8 ton is en Europees €7,5 miljoen bedraagt. Door gebruik te maken van deze moneymules hebben de criminele organisaties toegang tot gestolen goederen of geld zonder dat de identiteit van hun leden bekend wordt. De 'vacatures' worden vaak in de vorm van een reguliere baan bekend gemaakt via online postings en sociale media.
Wiswassen
De geronselde individuen voeren hun opdracht doorgaans op vrijwillige basis uit. Moneymules spelen niet alleen een rol bij witwaspraktijken, maar dragen ook bij aan andere misdrijven waar het gestolen geld gebruikt kan worden voor de financiering van georganiseerde misdaad, bijvoorbeeld de illegale drugshandel en mensenhandel. De Nederlandse verdachten konden na verhoor het politiebureau weer verlaten en zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.
Bewustwording
Deze succesvolle gezamenlijke actie ter bestrijding van moneymules is tevens de start van een preventieprogramma in alle deelnemende landen om bewustwording over deze vorm van criminaliteit en de gevolgen ervan te bevorderen. In een aantal landen kan het optreden als moneymule ernstige gevolgen hebben. Door deel te nemen aan criminele praktijken loopt de persoon in kwestie het risico dat al zijn persoonlijke gegevens bekend worden bij de criminelen voor wie hij werkt. Ook komt hij bij de banken op de zwarte lijst te staan, wordt hij aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen en in staat van beschuldiging gesteld.