Renkum biedt als eerste gemeente Blijverslening aan

03 maart 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Een primeur voor de inwoners van gemeente Renkum, zij kunnen inmiddels gebruik maken van een nieuw soort lening: de Blijverslening. Met deze gemeentelijke regeling kunnen particulieren levensloopbestendige woningverbeteringen financieren. Dit maakt het mogelijk voor de burgers van de gemeente om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Vanaf 1 maart is  de nieuwe regeling in Renkum ingegaan.

De Blijverslening is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze speciale lening moet het makkelijker maken voor ouderen om hun huis levensloopbestendig te maken, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De Blijverslening is bestemd voor woningeigenaren en kan door een gemeente of provincie zowel hypothecair als consumptief worden aangeboden. Gemeenten en provincies bepalen zelf de voorwaarden voor de inzet van de Blijverslening. Stichting Stimuleringsfonds Nederlandse gemeenten (SVn) beheert het fonds voor de gemeenten en provincies.

Een van de gemeenten die de nieuwe lening per 1 maart aanbiedt, is de Gemeente Renkum. Zij stellen de Blijverslening beschikbaar voor woningeigenaren met een acute of preventieve zorgvraag. Met behulp van de Blijverslening kunnen zij tegen gunstige voorwaarden diverse levensloopbestendige aanpassingen in hun woning financieren. Voorbeelden zijn het  aanpassen van de badkamer, een (extra) bad- of slaapkamer op de begane grond, het weghalen van drempels of het plaatsen van een extra trapleuning.

Blijverslening

In gemeente Renkum is de Blijverslening een aanvulling op de campagne Bewust Wonen, een bewustwordingstraject waarmee Renkum haar inwoners op natuurlijke momenten bewust laat nadenken over levensloopbestendige woningverbetering. “Als een vijftigplusser zijn badkamer wil verbouwen, is het verstandig dat hij nadenkt hoe hij daar zolang mogelijk plezier van heeft. Een drempelloze douche bijvoorbeeld. Niet omdat hij die nu direct nodig heeft, maar wel omdat dat over vijf tot tien jaar heel fijn kan zijn”, zegt Renkum Wethouder Erik Heinrich.

Ook andere gemeenten tonen interesse in de nieuwe lening. Zo heeft gemeente Hoogeveen inmiddels een verordening Blijverslening vastgesteld. Vanaf 1 april kunnen burgers in die gemeente gebruik maken van de nieuwe lening. SVn merkt dat er veel animo is voor de Blijverslening, zowel vanuit gemeenten als consumenten.