Belangstelling voor tweede huis groeit in Nederland

19 februari 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Van 4 tot en met 6 maart vindt de Second Home Beurs in de Jaarbeurs Utrecht plaats. De afgelopen twee jaar is het aantal bezoekers dat de beurs trekt gestegen, wat wijst op een toenemende interesse van Nederlanders in een tweede huis in binnen- of buitenland. Opvallend is echter dat in België de beurs nog veel hogere bezoekersaantallen trekt.

Volgens de Prosperity Index staat Nederland wereldwijd op de achtste plaats als het aankomt op rijkdom, economische groei en levenskwaliteit. België staat volgens diezelfde index op de achttiende plek. De organisatie van Second Home Beurs, een groot evenement voor mensen die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een tweede woning, vindt het daarom opvallend dat Nederlanders minder vaak een tweede woning aanschaffen dan Belgen. Maar daar komt binnenkort verandering in stelt de eventorganisatie onlangs in een persbericht.

2e huis kopen

Toenemende interesse
De laatste editie van Second Home Expo in Gent trok een recordaantal bezoekers – in totaal maar liefst 6.017. In Nederland vindt de volgende editie van het evenement plaats van 4 tot en met 6 maart, en als naar de afgelopen twee jaar gekeken wordt verwacht de beurs opnieuw een stijging van het aantal bezoekers. Volgens de organisatoren wordt het toenemende aantal bezoekers onder meer veroorzaakt door een toenemende interesse in een tweede woning onder zowel Nederlanders als Belgen.

In een recent persbericht beargumenteert de eventorganisatie waar de toenemende interesse in een extra woning in binnen- of buitenland vandaan komt. Zo is de inflatie laag, maar de rente op spaarrekeningen ook, waardoor het rendement op spaarrekeningen zeer gering blijft. Daarom zoeken steeds meer Nederlanders een alternatieve plek om hun spaargeld te beleggen. De aandelenmarkt blijft echter grillig en onvoorspelbaar, en dus zijn mensen op zoek naar beleggingen met meer zekerheid. Volgens Second Home Beurs groeit het consumentenvertrouwen en heeft de graadmeter voor ‘gunstige tijd voor grote aankopen’ sinds jaren zijn hoogste punt heeft bereikt.

De NVM heeft onlangs onderzoek uit laten voeren, waaruit blijkt dat de markt voor recreatiewoningen veel potentie vertoont. De vraag naar dergelijke woningen is volgens de NVM ‘omvangrijk’ in de komende vijf jaar. “Als een kwart van de huishoudens die momenteel zeker zijn over de aanschaf ook daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf, zou dit jaarlijks tot circa 3.500 transacties leiden. Dat is bijna een verdubbeling van het gemiddelde aantal transacties per jaar als vergelijking over een periode van de afgelopen tien jaar”, vertelt Second Home Beurs in zijn persbericht. Nederlandse vakantieparken bieden recreatiewoningen aan waarmee investeerders aantrekkelijke rendementen tot wel 8% kunnen behalen – soms zelfs gegarandeerd. 

Buitenland
Maar ook buiten Nederland is er genoeg ruimte voor vastgoedbeleggingen volgens de beursorganisatie. “In België bijvoorbeeld met een jaarlijks verhuurrendement tot 6,25 procent. Of wat dacht u van een vastgoedbelegging op de Kaapverdische Eilanden met 7 procent rendement.” Op de beurs zijn ook aanbieders te vinden van woningen in onder meer Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal.

Redenen om te investeren
Second Home Beurs noemt een aantal redenen om te investeren in een recreatiewoning. Door de historisch lage hypotheekrente is het aantrekkelijk om anno 2016 via een hypotheek een tweede woning te financieren. “Beleggen in stenen biedt nog steeds een prima toekomstperspectief met de kanttekening dat het hier om investering op lange termijn gaat.” Toch blijft volgens de organisatie de belangrijkste beweegreden van Nederlanders voor het kopen van een tweede woning de mogelijkheid om zelf van deze woning gebruik te maken voor vakanties of weekendjes weg.