SNS: Woonlasten twee derde Nederlanders hoger dan nodig

17 februari 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Uit recent onderzoek van SNS, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat bijna twee derde van de Nederlandse huizenbezitters te veel rente betaalt voor zijn hypotheek. De actuele rentestand is lager dan hun hypotheekrente, wat zou kunnen betekenen dat zij minder kwijt zouden zijn per maand als zij hun hypotheek oversluiten. Maar hypotheekeigenaren komen maar weinig in actie, blijkt uit het onderzoek.

De rentestand is historisch laag, en dat zou een logisch moment zijn voor huizenbezitters met een hypotheek om in actie te komen en hun woonlasten omlaag te brengen. Om in kaart te brengen hoe Nederlandse huiseigenaren reageren op de historisch lage rente liet SNS Bank onderzoek uitvoeren door Panelwizard. Ruim 1.000 huizenbezitters namen deel aan het onderzoek, waaruit blijkt dat bijna twee derde van de Nederlandse hypotheekbezitters meer hypotheekrente betaald dan de actuele rentestand. Hoe komt dat?

Woonlasten van tweederde te hoog

Weinig bekendheid
Uit het onderzoek blijkt dat maar weinig mensen weten hoe zij in actie kunnen komen om hun hypotheeklasten omlaag te brengen. Ruim een op de vier Nederlanders geeft aan dat zij niet goed weten welke mogelijkheden er zijn om te besparen op de hypotheeklasten. “Veel mensen denken bij een verandering van hun hypotheek aan het betalen van boeterente. Terwijl het kan lonen om aan je hypotheekverstrekker te vragen of die boete te verspreiden is over een langere tijd, ook wel rentemiddeling genoemd”, aldus SNS. In een testimonial vertelt Henrie Lankhorst uit Hardenberg dat hij onlangs via SNS zijn hypotheekrente verlaagde. Hij betaalt nu €50 per maand minder en maakt gebruik van zogenaamde rentemiddeling. “Zó fijn dat SNS meedenkt en me vertelt dat ik de boete gespreid kan betalen”, vertelt Lankhorst. 

Maar ook andere manieren om te besparen zijn relatief onbekend. 60% van de Nederlanders weet bijvoorbeeld niet dat bij waarde verhoging van het huis, zoals bij een verbouwing, de hypotheekrente mogelijk omlaag kan. Ook aflossen op de hypotheek kan zorgen voor een lagere rente, maar dit weet slechts 50% van de hypotheekeigenaren. Een andere manier om te besparen is kijken of de hypotheek in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie. Hypotheken van maximaal €245.000 kunnen hiervoor in aanmerking komen, en de extra zekerheid die deze garantie biedt zorgt voor meer zekerheid voor de bank.

Tot slot geven een aantal banken rentekorting als klanten naast een hypotheek ook hun hoofdbetaalrekening bij de bank hebben of afsluiten. Slechts 41% van de Nederlanders weet dit. Willem Otto Hazelhorst maakte hier gebruik van toen hij zijn hypotheekrente verlaagde naar 2,50% via SNS – een besparing van €200 per maand – en daarbij een SNS Betaalrekening opende voor nog eens 0,25% rentekorting. De boeterente verdient hij ruim terug met zijn besparing: “Heel mooi natuurlijk, daar was het me om te doen.” 

Jaarlijkse check
De relatieve onbekendheid van besparingsmogelijkheden komt niet alleen door de banken zelf. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de huizenbezitters niet informeert naar mogelijke besparingen. Om klanten tegemoet te komen heeft SNS de zogenaamde Hypotheek Looptijdservice, een jaarlijkse check op een aantal punten of de hypotheek van de klant voordeliger kan. De historisch lage rente zou mensen moeten aanzetten om naar hun situatie te kijken, vindt Patrick Kuijsters, Directeur Marketing en Online van SNS.

Kuijsters: “Wij merken dat dit helaas niet vanzelf gaat, mensen hebben geen helder beeld hoe zij op hun hypotheek kunnen besparen. Terwijl in sommige gevallen het veel minder tijd en moeite kost dan je zou denken.” Volgens hem hebben op deze manier al duizenden klanten hun rente verlaagd. “Het siert SNS dat ze eens per jaar op een paar punten checken of je hypotheekrente misschien omlaag kan. Dat zouden alle banken moeten doen”, voegt Lankhorst toe.