Rabobank: huizenprijzen stijgen harder dan in 2015

10 februari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Gunstige marktomstandigheden en vertrouwen van de consument zorgen ervoor dat in 2016 de koopwoningmarkt zal groeien, voorspelt Rabobank. In zijn Kwartaalbericht Woningmarkt geeft de grootbank inzicht in de ontwikkelingen van de markt die verwacht worden voor het komende jaar. De stijging van de huizenprijzen is met 2,75-4,75% waarschijnlijk hoger dan de stijging in 2015.

Ieder kwartaal brengt Rabobank het Kwartaalbericht Woningmarkt uit, een publicatie waarin de woningmarkteconomen van de bank voorspellingen doen voor de Nederlandse woningmarkt en de ontwikkeling daarvan bijhouden. Paul de Vries, een van deze economen, vertelt over de woningmarkt in 2016: “De koopkracht en de werkgelegenheid groeien en dat is gunstig voor de binnenlandse bestedingen en de woningmarkt. Daarbij blijft de hypotheekrente ook in 2016 waarschijnlijk historisch laag. Wij verwachten daardoor een verdere stijging van de huizenprijzen.”

Huizenmarkt - Rabobank

De Vries en zijn collega’s voorspellen dat de huizenprijzen met 2,75% tot 4,75% zullen gaan stijgen. Hierdoor zal voor het eerst sinds 2008 wonen weer iets duurder worden in verhouding met het inkomen, dat naar verwachting minder hard zal groeien. De maandlasten gaan iets omhoog, maar “toch zullen kopers ook in 2016 gemiddeld een veel kleiner percentage van hun inkomen aan hypotheeklasten uitgeven dan het langjarige gemiddelde. Door die goede betaalbaarheid blijft het consumentenvertrouwen in de woningmarkt groot. En dat is weer gunstig voor de prijsontwikkeling en het aantal woningen dat van eigenaar wisselt”, licht de econoom toe.

Leencapaciteit en woningverkoop
Volgens De Vries zal de leencapaciteit van huishoudens in 2016 licht gaan stijgen. “Deze leencapaciteit wordt bepaald door de Nibud-normen, de hoogte van het huishoudinkomen en de hypotheekrente. Het bedrag dat huizenkopers maximaal kunnen lenen, valt in 2016 gemiddeld genomen iets hoger uit doordat een tweede inkomen zwaarder meetelt dan voorheen.” Als de rente laag blijft en de inkomens stijgen zullen kopers daardoor bijna 1% meer kunnen lenen dan in 2015.

Dit zorgt er voor dat het aantal verkochte woningen dit jaar zal uitkomen op 180.000 tot 200.000 woningen. “Hoewel er natuurlijk regionale verschillen zijn, zien we het aantal verkopen in vrijwel alle delen van ons land aantrekken”, aldus de econoom.