ING boekt nettowinst van 4,2 miljard, keert dividend uit

05 februari 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

ING Bank heeft over 2015 een onderliggende nettowinst van €4.219 miljoen geboekt – een stijging van 23,2% ten opzichte van het jaar daarvoor. De bank trok het afgelopen jaar 1,4 miljoen nieuwe particuliere klanten aan, zag zijn kredietverleningsportefeuille groeien met €21,7 miljard netto en ING Groep verbeterde zijn kapitaalpositie naar een core-tier-1-ratio van 12,7%. Op basis van deze cijfers heeft ING Groep besloten om over heel 2015 ruim €2,5 miljard aan dividend uit te keren.

De Think Forward strategie van ING lijkt in 2015 zijn vruchten af te werpen. ING Groep heeft een goed jaar achter de rug, met op vele fronten groei, goede prestaties en een hoog tempo van innovatie. In een recent persbericht en korte video vertelt CEO Ralph Hamers over de financiële resultaten en ontwikkelingen van 2015.

ING Bank
ING Bank, het belangrijkste onderdeel van ING Groep, heeft in 2015 een onderliggende nettowinst geboekt van €4,2 miljard – waarvan €1,2 miljard in het vierde kwartaal. In 2014 lagen deze resultaten op respectievelijk €3,4 miljard en €783 miljoen. De bank wist 1,4 miljoen nieuwe particuliere klanten aan te trekken waardoor het totaal aantal klanten eind 2015 uitkomt op 34,4 miljoen. Verder werd de groei aangezwengeld door hogere renteresultaten en lagere risicokosten. Wel zijn de toezichtskosten gestegen, laat Hamers weten. Hij voegt toe: “Onze kredietverleningsportefeuille is netto met €21,7 miljard, of 4,2%, gegroeid, doordat we onze klanten gedurende de gehele economische cyclus zijn blijven ondersteunen in hun financieringsbehoefte. De toevertrouwde middelen stegen netto met €25,1 miljard, of 5,1%.”

Innovatie en duurzaamheid
De CEO laat weten zeer tevreden te zijn over de ontwikkelingen van de bank op het gebied van innovatie en duurzaamheid. “We hebben in 2015 binnen het bedrijf het tempo van innovatie aanzienlijk kunnen opvoeren. In het vierde kwartaal werd in Polen ‘Moje ING’ geïntroduceerd. Dit platform, gebaseerd op een vergelijkbaar systeem in Spanje, geeft klanten met behulp van een eenvoudige financiële planningstool een volledig overzicht van hun geldzaken.” Ook noemt Hamers de introductie van Twyp in zowel Spanje als Nederland, een betaalapp waarmee via mobiele telefoonnummers onderling geld kan worden overgemaakt. Tevens investeert ING in WeLab, een FinTech-bedrijf dat “in China en Hongkong particuliere kredieten verstrekt op basis van een volledig geautomatiseerd proces dat slechts enkele minuten in beslag neemt.”

Hamers is trots op de vooruitgang die is geboekt op het gebied van duurzaamheid. Hij vertelt: “We hebben onze ambitie uitgesproken dat in 2020 onze CO2-uitstoot, watergebruik en hoeveelheid afval met 20% zijn verminderd en dat voor al onze kantoren dan uitsluitend groene stroom wordt ingekocht. We helpen ook onze klanten om de overstap te maken naar meer duurzame activiteiten. Zo zijn we gestopt met de financiering van steenkoolwinning en worden bestaande financieringen op dat gebied afgebouwd.”

Kapitaalpositie ING Groep en dividenduitkering
Over de kapitaalpositie van ING Groep vertelt de topman: “Onze kapitaalpositie is verder verbeterd. De fully loaded kernkapitaalratio’s van ING Groep en ING Bank waren ultimo 2015 respectievelijk 12,7% en 11,6%. ”Omdat het kapitaalratio boven de voorgeschreven 12,5% komt, heeft ING Groep het voorstel gedaan om over heel 2015 een dividend uit te keren van €0,65 per aandeel, “bestaande uit het eerder aangekondigde interim-dividend van €0,24 en een slotdividend van €0,41 per aandeel”, licht Hamers toe.

Het nettoresultaat van ING Groep komt voor heel 2015 net boven de €4 miljard en het nettoresultaat voor het 4e kwartaal van 2015 bedroeg €819 miljoen “Het uitrollen van onze strategie verloopt volgens plan en ik ben trots op wat we in 2015 hebben bereikt. Ik heb er vertrouwen in dat ons bedrijf ook in 2016 duurzame langetermijngroei kan realiseren, terwijl we onze klanten ondersteunen en waarde leveren aan onze aandeelhouders”, sluit Hamers af.