Irene Jansen eerste Nederlandse functionaris Chinese AIIB

20 januari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Irene Jansen, het hoofd Internationale Economie en Financiële Instellingen bij het ministerie van Financiën, is aangesteld als eerste Nederlandse functionaris bij de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB). Deze tegenhanger van de Wereldbank is opgericht door China, omdat het Aziatische land het niet eens was met de Amerikaanse dominantie in zowel de Wereldbank als het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  

China heeft besloten om in haar hoofdstad Beijing een investeringsbank op te richten ter bevordering van de Aziatische infrastructuur. 57 landen hebben zich bij de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB), een tegenhanger van de Wereldbank, aangesloten, waaronder ook 28 Westerse economieën. De AIIB is een reactie van China op de Amerikaanse dominantie in de Wereldbank en het IMF, die onvrede oproept bij een aantal van de leden van de wereldwijde investeringsbank. De Chinese tegenhanger begint met een vermogen van €100 miljard, dat tot 2021 primair zal worden benut om te investeren in Aziatische infrastructuur. De Verenigde Staten heeft van lidmaatschap afgezien, omdat het land niets ziet in de dominante rol die China speelt binnen de investeringsbank. 

AIIB

Donaties
Om de €100 miljard bij elkaar te brengen hebben de deelnemende landen allemaal een donatie gemaakt aan de AIIB. Gastland China heeft met bijna €30 miljard de grootste bijdrage gedaan, en daarmee ook de grootste stem binnen de AIIB. Daarna zijn India (€8,4 miljard) en Duitsland (€4,5 miljard) de grootste deelnemers binnen de investeringsbank. Nederland doneerde €1 miljard, goed voor ongeveer 1,16% van de stemmen in de bank.

Verschillende deelnemende landen leveren een bewindvoerder ter aansturing van de AIIB. Vanuit de eurozone is de keuze gevallen op Duitser Nikolai Putscher, maar ook de Nederlandse Irene Jansen speelt als plaatsvervangend bewindvoerder een prominente rol in het bestuur van de bank. Vanuit Frankrijk wordt nog een tweede plaatsvervangend bewindvoerder aangesteld.

Irene Jansen
Jansen behaalde in 2004 haar master International Economics & Business. Zij werkt inmiddels al vijftien jaar voor het ministerie van Financiën, waar zij in september 2013 benoemd werd tot het hoofd van de Internationale Economie en Financiële Instellingen-afdeling. In deze functie is zij onder meer betrokken als Nederlands bewindvoerder binnen de Europese Investeringsbank. De benoeming van Jansen tot plaatsvervangend bewindvoerder bij de AIIB is niet permanent. Er is bij de Chinese tegenhanger van de Wereldbank gekozen voor een roulerende raad van bewindvoerders, die vier keer per jaar beoogd bijeen te komen.

Minister Dijsselbloem van Financiën schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over het belang van deze benoeming: “Daarmee heeft Nederland direct invloed op de besluitvorming in dit belangrijke eerste operationele jaar van de Bank.” Dijsselbloem zelf vertegenwoordigd Nederland als lid van de raad van gouverneurs van de AIIB, die afgelopen weekend officieel is opgericht.