Toezichthouder stopt met cultuuronderzoek in UK

07 januari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Britse toezichthouder de Financial Conduct Authority (FCA) heeft onlangs laten weten haar onderzoek naar de cultuur in de Britse bankensector te zullen staken. De toezichthouder vindt dat de banken te veel van elkaar verschillen, en kiest er daarom voor om met iedere bank apart aan de slag te gaan om de cultuur te veranderen. Het stoppen met het onderzoek wordt met veel kritiek ontvangen in de Britse politiek.

Door de schandalen waar banken zich schuldig aan hebben gemaakt voor het uitbreken van de kredietcrisis, ligt het gedrag van bankiers al enige tijd onder vuur. Het klantvertrouwen is geschaad en de regulering aangescherpt vanuit zowel nationale overheden als de Europese financiële wetgeving. Om echter te voorkomen dat er opnieuw een crisis ontstaat, zullen banken ook hun cultuur moeten veranderen.

Cultuur in bankensector

FCA stopt met onderzoek
Enkele maanden geleden startte Britse toezichthouder de Financial Conduct Authority (FCA) met een onderzoek naar de veelbesproken bankierscultuur in de Britse bankensector, dat de Londense City als financieel hart heeft. Onlangs laat de FCA echter weten dat het onderzoek niet verder zal worden uitgevoerd. Volgens de toezichthouder is elk van de banken te ‘uniek’ om een overkoepelend rapport te kunnen schrijven over de Britse bankierscultuur. In plaats daarvan wil de toezichthouder met iedere bank individueel aan de slag om de cultuur op wenselijke manier te veranderen. “De beste manier om de inspanningen van banken te ondersteunen is om met hen individueel in gesprek te gaan om de veranderingen in hun cultuur te stimuleren, evenals andere initiatieven buiten de FCA te kunnen ondersteunen”, aldus de FCA in een persbericht.

De stap van de FCA wordt ontvangen met veel kritiek vanuit de Britse politiek. De studie naar de bankierscultuur maakte een belangrijk onderdeel uit van de plannen van de FCA om de financiële sector in het gareel te houden. John Mann, parlementslid van de Labour Party, laat tegenover de Financial Times weten het ‘onacceptabel’ te vinden dat het onderzoek wordt gestaakt. Volgens hem vormden cultuurproblemen een van de belangrijkste oorzaken van de financiële crisis, en zijn deze nog steeds fundamenteel.

Het onderzoek was een van de prioriteiten van voormalig FCA-directeur Martin Wheatley, die eerder in 2015 door George Osborne, Chancellor of the Exchequer, uit zijn positie werd ontheven. Osborne is onderdeel van de nieuwe regering die is gevormd na de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven over de Labour Party. Labour Treasury woordvoerder John McDonnell stelt in een e-mailbericht dat Osborne “niet kan blijven zwijgen over deze kwestie.” Volgens McDonnell zal Osborne zijn invloed moeten gebruiken om het onderzoek alsnog te laten plaatsvinden. “Gezien de schaal en ernst van het falen in de financiële sector en het criminele gedrag dat de banken vertoond hebben, geeft het schrappen van de FCA-review naar de bankierscultuur de verkeerde boodschap op het verkeerde moment”, stelt hij. De Financial Times merkt op dat de Britse politiek überhaupt een gematigder toon gebruikt over de bankensector sinds de Conservatieve zege.