Banken schrappen ruim half miljoen banen sinds crisis

07 januari 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Ongeveer 600.000 bankiers en bankmedewerkers wereldwijd hebben sinds 2008 hun baan verloren. Dat meldt persbureau Bloomberg onlangs. En de tijd van reorganisaties en banenverlies is nog niet ten einde, gezien de aangekondigde ontslagen bij Deutsche Bank, UniCredit en ook Rabobank.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 hebben veel van de grote banken wereldwijd zich ingespannen om hun kosten terug te drijven. Een belangrijke methode die zij hierbij hebben gehanteerd is het reorganiseren van hun organisatie, zodat deze efficiënter kan werken met minder mensen. Lokale en regionale kantoren werden gesloten omdat steeds meer bankzaken online geregeld kunnen worden, en minder lucratieve activiteiten werden afgestoten om zo te besparen op kosten. De arbeidsplaatsen die boventallig werden, zijn geschrapt.

Banking crisis

Persbureau Bloomberg heeft op basis van rapportages en aankondigingen van de grote banken het aantal banen dat door hun geschrapt is sinds 2008 in kaart gebracht. Volgens de analyse zijn er sinds 2008 zo’n 600.000 banen geschrapt door de grote banken, waarvan ongeveer 47.000 in het laatste kwartaal van 2015. In vergelijking in de eerste drie kwartalen van vorig jaar samen werden 52.000 arbeidsplaatsen geschrapt. Citi is koploper met meer dan 130.000 geschrapte banen, goed voor meer dan een derde (36%) van zijn personeelsbestand, gevolgd door het noodlijdende RBS dat meer dan de helft (53%) van zijn personeelsbestand ontslagen heeft – ruim 100.000 banen.

Nog meer ontslagen in het verschiet
De tijd van reorganisaties is ondanks deze gigantische aantallen nog steeds niet voorbij. Deutsche Bank is tot nu toe achtergebleven als het op het aantal ontslagen aankomt, maar heeft tot 2018 zo’n 26.000 ontslagen aangekondigd. Ook UniCredit snijdt verder in zijn personeel – nog eens 18.200 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. De Nederlandse grootbanken staan weliswaar niet in de lijst met grote banken van Bloomberg, maar ook zij hebben flink gesneden in hun personeel. Rabobank heeft aangekondigd in de komende jaren nog eens 9.000 banen te willen schrappen.