Keytrade Bank op weg naar Franse Crédit Mutuel Arkéa

09 december 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Crelan, eigenaar van Keytrade Bank, en de Franse bank Crédit Mutuel Arkéa kondigden in een gezamenlijk persbericht aan exclusieve onderhandelingen te voeren over de verkoop van Keytrade Bank, de eerste onlinebank in België. In het eerste kwartaal van 2016 zou de deal afgerond moeten zijn, zo melden beide partijen. Volgens Luc Versele, CEO van Crelan past het risicoprofiel van Keytrade (met een aanbod van risicovollere producten voor klanten die handelen op de financiële markten) niet langer bij het voorzichtige, coöperatieve bankmodel van de bankgroep.

Grootste internetbank van België

Keytrade Bank ging destijds van start als een online handelsplatform voor beleggers. Inmiddels biedt de internetbank een gediversifieerd productenaanbod van zowat alle bancaire diensten online aan (zowel sparen, beleggen als betalen). Keytrade Bank investeerde zwaar in IT, marketing en productontwikkeling. De bank is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste internetbank van België. Crédit Mutuel Arkéa is één van de zes regionale banken die de Franse bank-verzekeringsgroep Crédit Mutuel vormen. Arkéa is de tweede belangrijkste coöperatie in de Franse bankgroep. In België is Crédit Mutuel bekend als eigenaar van de onlinebank Fortuneo.

Keytrade Bank - Leve de durvers

Digital groeistrategie

Voor Crédit Mutuel Arkéa zou een overname van Keytrade passen in de groeistrategie die de bankgroep volgt op de markt van online banking en digitale financiële dienstverlening. Nu heeft de Franse bankgroep met Fortuneo slechts een beperkte voet aan de grond op de Belgische markt. Onlinebank Fortuneo mist draagvlak om haar aanbod uit te breiden en haar klantenbestand te laten groeien. Met de overname van Keytrade door Crédit Mutuel Arkéa, een aandeelhouder die gelooft in digitale strategie, hoopt Fortuneo naambekendheid, een reputatie en een stevige klantenbasis te krijgen. Door samen te gaan met Keytrade wordt de Franse bank in België meteen marktleider in het online beleggen.

Geen plek Keytrade in model Crelan

Keytrade heeft in België 200.000 klanten. Fortuneo, dat in Frankrijk en België actief is, heeft er 310.000. Begin september was al bekend dat eigenaar Crelan, internetbank Keytrade te koop aanbood. De verkoop ’kadert in de strategische heroriëntatie die Crelan voert met het oog op een sterkere focus op het coöperatieve en toekomstgerichte bankmodel’, aldus Crelan.