Ex BNP Paribas CEO Baudouin Prot versterkt BCG France

07 december 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Baudouin Prot, de voormalig bestuursvoorzitter en CEO van BNP Paribas, heeft zich aangesloten bij The Boston Consulting Group in Frankrijk. Prot zet zijn ervaring uit de bankensector nu in als Senior Advisor voor het consultancybureau.

Nadat hij zijn studies aan de HEC (L'Ecole des Hautes Etudes Commerciales) en ENA (l'Ecole Nationale d'Administration) had afgerond, startte Baudouin Prot zijn carrière bij het Franse ministerie van Economie, Financiën en Industrie. Zeven jaar later sloot hij zich aan bij Banque Nationale de Paris Continentale – een dochtermaatschappij van BNP, wat een afkorting is voor Banque Nationale de Paris – waar hij werd aangenomen als deputy manager. Prot maakte steeds verder promotie en werd in 1987 benoemd tot hoofd van retail banking, in 1996 tot Chief Operating Officer, en uiteindelijk tot Chief Executive Officer in 2003, een functie die hij voor 8 jaar bekleedde. Tussen 2011 en 2014 deed Prot tevens dienst als Chairman van de bank – hij deed officieel afstand van zijn positie op 1 december 2014.

Baudouin Prot - BCG

Onder leiding van Prot heeft BNP Paribas, ondanks de gigantische impact van de financiële crisis, een indrukwekkende groei geboekt. Tussen 2003 en 2004 heeft de Franse bank zijn aandeelhouderswaarde verdrievoudigd (van €25,7 miljard naar €77,1 miljard), zijn omzet verdubbeld (van €18 miljard naar €39 miljard) en zijn personeelsbestand verdubbeld (van 89.000 naar 185.000 werknemers). Getuige van zijn goede leiderschap is ook dat Prot een van de weinige bankleiders is die zijn plaats heeft weten te behouden tijdens en na de economische crisis. “Naast de opmerkelijke groei van BNP Paribas in dienst van zijn klanten, en de versteviging van zijn financiële kracht, zijn we Baudouin Prot dankbaar voor zijn volledige toewijding tijdens de financiële crisis van 2007-2011, toen hij op dagelijkse basis, samen met zijn teams, te maken kreeg met situaties die nog nooit eerder waren voorgekomen in de financiële sector. Zijn prestaties aan de top van de bank zijn uitmuntend geweest”, stelde BNP Paribas op de dag dat Prot zijn afscheid nam van de bank.

Bijna een jaar later heeft Prot besloten om zichzelf te verbinden aan The Boston Consulting Group (BCG), een van ’s werelds bekendste management consultancybureaus. Prot is aangesteld als Senior Advisor, en zal zich voornamelijk focussen op klanten in de financiële dienstverlening, een van BCG’s belangrijkste afzetmarkten in Frankrijk en wereldwijd. “Zijn ervaring met het leiden van een grote internationale groep, aangevuld met zijn expertise in banking, zal een grote aanvulling betekenen voor BCG’s dienstenportfolio”, schreef BCG France in een recent persbericht.

In een reactie op zijn nieuwe rol, zei Prot onlangs: “Ik ben verheugd om deze nieuwe uitdaging aan te gaan in een team dat zo wijd erkend is voor zijn uitzonderlijk goede consulting.”