Rotterdam test inchecken met bankpas in metro

11 november 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET doet een proef met het in- en uitchecken via de bankpas in de metro. Dat meldt NOS. Op termijn kan de bankpas of smartphone de ov-chipkaart gaan vervangen.

Al enkele maanden test een groep medewerkers van het RET deze betaalmethode. Dat doen ze op het traject tussen het Centraal Station en metrostation Wilhelminaplein. Op een centrale computer wordt vervolgens achteraf uitgerekend hoeveel de metrorit kost en dat bedrag wordt dan van de rekening afgeschreven.

Opwaarderen is met deze betaalmethode niet meer nodig en reizigers hoeven zich niet meer af te vragen of er nog wel voldoende saldo op de ov-chipkaart staat. Voormalig NS-topman Timo Huges noemde de ov-chipkaart vorig jaar nog een achterhaald en oud systeem.

Metro Rotterdam Centraal

Voor de reiziger zal het nog wel even duren voordat zij met hun bankpas in kunnen checken. De banken moeten nog meedoen en ook moet er nog veel meer getest worden. Hoewel het betaalsysteem technisch mogelijk is, verwacht RET-directeur Peters dat het nog wel een paar jaar duurt voordat alle reizigers kunnen inchecken met de bankpas.

“Het reizen wordt laagdrempeliger, dus ik verwacht meer klanten. En ik verwacht meer tevreden klanten. Als je kijkt naar Londen, waar ze een paar jaar op ons voor lopen, dan zie je dat het betalen met de bankpas een enorme vlucht heeft genomen. Tachtig procent van de busreizigers betaalt daar al met de bankpas”, zegt RET-directeur Peters.

Volgens Peters is de bankpas binnenkort niet meer een plastic kaartje, maar de smartphone. ”Steeds meer mensen doen bankzaken met de mobiele telefoon. Binnen een jaar zit de bankpas op je telefoon. Het voordeel is dat je ook direct kan zien wat je kwijt bent aan reiskosten”, legt RET-directeur Peters uit.

Veel smartphones zijn al voorzien van de NFC-chip die contactloos betalen mogelijk maakt. In Amsterdam wordt daarmee al een proef gedaan. De Nederlandse vervoerders meldden afgelopen september in een toekomstvisie nog meer proeven met nieuwe betaalmethoden in het openbaar vervoer te willen doen.