235 miljoen voor adviseurs SABMiller AB InBev deal

06 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De overname van bierbrouwer SABMiller vorige maand door rivaal Anheuser-Busch InBev voor een waarde van $104 miljard, leverde de betrokken bankiers en adviseurs een gigantische som aan vergoedingen op. Aan de op twee na grootste overnamedeal ooit zal, naar schatting van consultancybureau Freeman Consulting Services, een totale vergoeding worden verdiend van $235 miljoen (~€207 miljoen).

Recent zijn de twee grootste bierbrouwers ter wereld SABMiller en Anheuser-Busch InBev (AB InBev) een overnamedeal overeengekomen, waarbij AB InBev zijn rivaal voor $104 miljard (bijna €92 miljard) heeft overgenomen. Het betreft de op twee na grootste deal ooit, en de grootste in de geschiedenis van Groot-Brittannië. SABMiller brouwt wereldbekende bieren als Peroni en Grolsch, en AB InBev produceert onder meer Budweiser en Stella Artois en de Nederlandse en Belgische biermerken Dommelsch, Hertog Jan, Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Beck’s. AB InBev is met 155.000 werknemers en een jaaromzet van $47 miljard de grootste ter wereld. SABMiller heeft een jaaromzet van $26,3 miljard en een personeelsbestand van 69.000 werknemers.

Bier

Vergoedingen
Naar schatting van Freeman Consulting Services, een consultancybureau uit New York, strijken de bij de deal betrokken bankiers en adviseurs een gigantisch bedrag van $235 miljoen op aan fees voor hun diensten. Van dit bedrag gaat zo’n $120 miljoen naar de adviseurs die SABMiller bijstonden bij het sluiten van de deal – die na vier afgewezen biedingen vanuit AB InBev uiteindelijk toch kon worden gesloten. De overige $95 tot $115 miljoen aan geschatte vergoedingen gaan naar de adviseurs van de kopende partij.

Het adviseursteam van SABMiller werd geleid door Robey Warshaw, een boutique bank uit londen met slechts negen bankiers. Naar verluidt strijkt de bank een fee op van tussen de €27 en €41 miljard euro, een bedrag dat vergelijkbaar of zelfs hoger is dan de omzet van de bank in de 18 maanden tot maart 2015 – €32,50 miljard. De rest van de vergoedingen gaan naar onder meer JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, advocatenkantoor Linklaters en PR-bureau Finsbury. AB InBev werd bij zijn biedingen en het sluiten van de deal bijgestaan door Lazard en Deutsche Bank, met Brunswick als PR-bureau en Freshfields als juridisch adviseur.

Vier afwijzingen
Volgens betrokkenen bij de deal heeft Finsbury-oprichter Roland Rudd, die veel ervaring heeft met overnames in het bedrijfsleven, een belangrijke rol gespeeld in het adviseren van het bestuur van SABMiller. Bij de voorgaande biedingen van AB InBev was het bestuur verdeeld over het wel of niet aannemen van het bod. Rudd begeleidde hen bij de verdere besluitvorming, en zal naar verwachting rijkelijk beloond worden voor zijn diensten bij het ontstaan van de eerste wereldwijd opererende bierbrouwer.