Betalingsverwerkers Equens en Worldline willen fuseren

05 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Equens en Worldline, twee van de grootste Europese spelers op het gebied van betalingsverwerking, hebben eerder deze week de intentie openbaar gemaakt om te fuseren. Het fusiebedrijf zal de nieuwe marktleider worden van de Europese markt, met een jaaromzet van €700 miljoen.

Equens en Worldline hebben eerder deze week een overeenkomst getekend die de twee bedrijven zal doen samensmelten tot de grootste Pan-Europese betalingsverwerker. Equens, een Nederlands bedrijf met circa 1.500 werknemers, is een van de grootste betalingsdienstverleners van Europa en is bekend om toekomstvaste oplossingen voor de verwerking van girale en kaartgerelateerde betalingen. Worldline is een Frans bedrijf, en een dochteronderneming van Franse IT-gigant Atos. Worldline is anno 2015 marktleider in de Europese markt voor betalingen en transactiedienstverlening.

Equens en Worldline willen fuseren

Fusie
De aangekondigde fusie betekent dat er een nieuwe Europa overkoepelende marktleider ontstaat in het betalingen- en transactieverwerkingslandschap. Het fusiebedrijf zal een gecombineerde jaaromzet hebben van zo’n €700 miljoen en een personeelsbestand van circa 3000 werknemers. Voor de verwatering van hun aandelen – Equens aandeelhouders krijgen 36,4% van de aandelen van het fusiebedrijf in handen – wordt een financiële compensatie van €72 miljoen verdeeld onder de aandeelhouders van Equens (ABN Amro, ING, Rabobank, DZ Bank, en ICBPI).

Gilles Grapinet, CEO van Worldline vertelt: “De branchetransactie met Equens is een beslissende stap die onze strategische ambitie weerspiegelt om een van de leidende tussenpersonen te zijn bij betalingen in Europa. Het biedt de kans om onze krachten te bundelen met de zeer ervaren betalingsexperts van Equens en om een gezamenlijke toekomst te delen binnen onze uitgebreide groep. Ik ben vooral erg blij met het feit dat Michael Steinbach, Equens’ CEO, onze nieuwe financiële verwerkingskampioen zal gaan leiden, ‘Equens Worldline Company’.” Steinbach voegt op zijn beurt toe: “De krachtenbundeling met Worldline en het creëren van een de nieuwe eenheid, Equens Worldline Company, is een belangrijke mijlpaal in de consolidatie van de Europese betalingsmarkt.”

Beide CEOs voorzien grote voordelen van een fusie, onder meer in de vorm van aanzienlijke synergievoordelen (~€40 miljoen tegen 2018), sterke financiële flexibiliteit, verbeterde efficiency en een vergroot complementair dienstenportfolio, die allemaal leiden tot significante waarde creatie. Steinbach is er van overtuigd dat de fusie daarnaast zal zorgen voor een verbetering van het innovatief vermogen: “Equens Worldline Company zal nieuwe en innovatieve kansen creëren. Ik ben erg verheugd over de gezamenlijke toekomst met een zeer gerespecteerd innovatief bedrijf in de payments markt, en kijk uit naar de veelbelovende toekomst van het nieuwe Equens Woldline Company.” De deal wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2016 afgerond.