Sowdan investeert in app voor realtime betalingsverkeer

21 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

FinTech startup Sowdan heeft €2,1 miljoen aan investeringen ontvangen van meerdere investeerders. Sowdan wilt met het verworven kapitaal een app lanceren die real-time betalingsverkeer mogelijk maakt in Nederland. Onder de investeerders bevindt zich ook Pieter Schoen, oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij, die met Sowdan de bankensector wilt uitdagen.

In Zweden is het al heel normaal, real-time 24/7 geld overmaken, ook als de banken dicht zijn, en ook in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn voorbeelden van dergelijke dienstverlening te vinden. Terwijl in Zweden al 50% van de inwoners gebruik maakt van real-time betalingsverkeer, is het in Nederland nog steeds niet mogelijk om geld over te maken naar een rekeningnummer bij een andere bank en dat direct te ontvangen. Pieter Schoen, oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE), snapt niet waarom dit in Nederland nog niet mogelijk is: “Geld overboeken van een bank en dit direct op een rekening van een andere bank ontvangen; dat kan nog steeds niet in Nederland. Vreemd natuurlijk. Er zijn zelfs al kamervragen over gesteld.”

Sowdan

Sowdan
“De hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen”, aldus Schoen. Daarom heeft hij ervoor gekozen om te investeren in Sowdan, een Nederlandse FinTech startup die 24/7 real-time betalingen mogelijk wil gaan maken tussen verschillende banken in Nederland – die dit zelf pas voor over vier jaar op de ontwikkelingsagenda hebben staan. “Sowdan stelt de consument in staat om de dienst te gebruiken zonder dat daarvoor een card reader benodigd is. Uiteindelijk zal de mobiele telefoon de portemonnee vervangen”, stelt Schoen.

De Rotterdamse startup maakt gisteren bekend €2,1 miljoen aan investeringen te hebben opgehaald bij investeerders, waaronder Schoen zelf. Sowdan bevindt zich momenteel in de testfase en gaat de investeringen benutten om zijn real-time betalingsapp verder te ontwikkelen en te lanceren. Naast de initiële investering van €2,1 miljoen richt Schoen zich begin volgend jaar op een tweede financieringsronde van €20 miljoen.

Banken uitdagen
Maurits Grosfeld en Mark Kalse, de oprichters van Sowdan, zeggen over het binnenhalen van ‘serie-marktdisruptor’ Schoen als investeerder: "Pieter Schoen heeft als geen ander laten zien hoe je een moeilijke markt openbreekt die wordt gedomineerd door een paar grote spelers. Samen met Pieter gaan wij het betalingsverkeer op z’n kop zetten!" Schoen daagt met het nieuwe investeringsproject de banken uit om meer met hun tijd mee te gaan, verteld hij aan ondernemersmagazine Sprout: “Het is van de zotte dat je in Nederland alleen geld kunt overmaken als de banken open zijn en het dan nog 24 uur duurt voor het op een andere rekening staat.”