National Bank en Eurobank fuseren voorlopig niet

09 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

In Griekenland blijven uitdagingen bestaan inzake de noodzakelijk hervorming van de bankensector. Twee grote Griekse banken, National Bank en Eurobank, zullen naar verwachting grotendeels in handen komen van de Griekse staat en voor hun kapitaalbehoefte gebruik gaan maken van het beschikbare noodfonds voor banken.

De gezamenlijke kapitaalbehoefte van National Bank en Eurobank bedraagt €15,6 miljard. De banken zien geen mogelijkheid dit zelfstandig uit de markt te halen, waardoor er wordt gekeken naar alternatieven voor herkapitalisatie.

Europa en het IMF zien risico's in de fusie

Een van de maatregelen is een mogelijke fusie tussen de twee banken. Vandaag werd echter duidelijk dat deze fusie voorlopig van de baan lijkt. Dit is goed nieuws voor Europa en het IMF die beiden geen voorstander zijn van een fusie. Zij zien door de fusie een te grote bank ontstaan die bij problemen moeilijk te redden zal zijn en daarmee een risico vormt voor de Griekse economie als totaal.

Voordat besloten wordt of de fusie doorgaat dienen de twee banken eerst hun kapitaalbasis te versterken. De huidige geldschieters van de twee banken, Europa en IMF, volgen de ontwikkelingen met argusogen. Europa en IMF vrezen dat er bij een fusie een bank ontstaat die te groot is om bij financiële problemen ten onder te laten gaan. Problemen bij de fusiebank zouden de noodlijdende Griekse staat dan nog dieper in de problemen brengen.