Plan Cyprus is blauwdruk voor Europese bankensector

26 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het reddingsplan voor Cyprus is een blauwdruk waarmee de bankensector in andere Europese landen hervormd kan worden bij problemen. Dat meldt de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, maandag tegen Reuters en The Financial Times. 

Blaudruk: "Diegene die risico's nemen moeten hier ook voor opdraaien"
Volgens de voorzitter zijn met het reddingsplan voor Cyprus de risico's teruggebracht. Het uitgangspunt hierbij is dat diegene die risico's nemen ook hiervoor opdraaien. De oplossing moet eerst worden gezocht bij de banken zelf, hun aandeelhouders en obligatiehouders en als het nodig is ook de spaarders met een deposito van meer dan €100.000.

Niet de belastingbetaler maar de risicodragers betalen mee

Het reddingsplan van Cyprus is een nieuwe manier om banken te redden. Tot nu toe was het vaak de belastingbetaler die een bank van de ondergang moest redden. Bij de redding van de Cypriotische banken blijft de belastingbetaler buiten schot.

Rijke spaarders dragen bij aan redding
Spaarders met een deposito van meer dan €100.000 betalen mee aan de redding van Cyprus. Hoe hoog de heffing zal zijn wordt later bekend gemaakt. Daarnaast krijgt Cyprus van Europa €10 miljard aan noodsteun.

Eurokoers omlaag na uitspraken Dijsselbloem
Na de uitspraken van Jeroen Dijsselbloem over een blauwdruk voor de bankensector daalde de koers van de Euro. Later verklaarde de voorzitter van de Eurogroep dat Cyprus een specifiek geval is en er geen sprake is van een blauwdruk.