Grote banken betaalden in 2012 10 miljard meer loon

12 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De beloningen van medewerkers bij 's werelds grootste banken zijn in 2012 met €10 miljard gestegen ten opzichte van 2011. Ondanks het grote beroep op banken om lonen te matigen hebben de 35 onderzochte financiële instellingen samen €275 miljard euro uitgegeven aan salarissen en bonussen, €10 miljard euro meer dan in 2011. Dit blijkt uit onderzoek van Reuters.

Het beloningsbeleid bij banken is sinds de crisis onderwerp van discussie. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem pleitte na de nationalisatie van SNS REAAL voor een versobering van de lonen van bankmedewerkers. De minister vindt dat bankmedewerkers hun bijdrage moeten leveren aan het gezonder maken van de Nederlandse banken. "Mede door de financiële steun van de Nederlandse Staat zijn banen in de bancaire sector behouden gebleven. Dan vind ik het redelijk dat bankmedewerkers ook een bijdrage leveren". Volgens de minister zijn de beloningen bij banken behoorlijk ruim, ook voor de gewone bankmedewerkers.

Philippe Lamberts, een Belgisch lid van het Europese Parlement, zegt dat deze cijfers bewijzen dat zonder regulering banken niet geneigd zullen zijn om minder salaris uit te betalen aan haar medewerkers. "Voor mij bevestigt dit dat onze inspanningen om beloningen te beperken door een Europees pakket van bancaire regelgeving nodig zijn".

Volgens de banken zijn de cijfers misleidend. Banken hebben grote kosten gemaakt om het aantal medewerkers te verminderen. De afvloeiingskosten van medewerkers zijn in de gerapporteerde beloningsbedragen inbegrepen. Daarnaast is het gebruikte cijfer per medewerker gebaseerd op de bezetting van eind 2012. De beloning voor medewerkers die gedurende het jaar zijn vertrokken is meegenomen in het totale beloningsbedrag terwijl deze medewerkers niet zijn meegenomen in het aantal medewerkers. De personeelskosten per medewerker worden daarmee overschat.