Fiscus vraagt UBS gegevens Nederlandse rekeninghouders

28 september 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

De Nederlandse fiscus heeft gegevens opgevraagd van Nederlandse rekeninghouders bij de Zwitserse bank UBS. Dat meldt de Zwitserse zakenkrant Le Temps. Dat zou zijn gebeurd in het kader van een onderzoek van de Nederlandse Belastingdienst naar belastingontduiking en -ontwijking.

Volgens de krant wil de Nederlandse fiscus de rekeninggegevens hebben van Nederlanders die tussen februari 2013 en eind december 2014 een bankrekening hadden bij UBS waar meer dan €1.500 op staat of heeft gestaan.

Uniek verzoek
Dit is de eerste keer dat Nederland een dergelijk verzoek indient. Tot voor kort hielden Zwitserse banken de gegevens van buitenlandse rekeninghouders nog strikt geheim. Nu zijn Zwitserse banken verplicht hun rekeninghouders te vragen bij welke belastingdienst hun tegoeden zijn opgegeven. Vanaf 1 februari 2013 is het mogelijk voor buitenlandse fiscale autoriteiten een collectieve uitvraag te doen aan Zwitserse banken voor de gegevens van rekeninghouders. Daarvoor kon alleen informatie worden gevraagd over individuen.

UBS

Zwartspaarders traceren
Dit verzoek van de fiscus zal niet de laatste zijn. Een woordvoerder van de Belastingdienst laat weten dat soortgelijke verzoeken aan twee andere Zwitserse banken volgen. Op den duur zullen alle Zwitserse banken die Nederlandse rekeninghouders hebben, een dergelijk verzoek kunnen verwachten. 'De zwartspaarder is een uitstervend ras', aldus de woordvoerder van de Belastingdienst.

De afgelopen dertien jaar heeft de Nederlandse Belastingdienst meer dan €8 miljard geïncasseerd van ca. 28.000 zwartspaarders.