Staalbankiers gaat verder als vermogensbeheerder

18 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Staalbankiers gaat alleen nog maar door als vermogensbeheerder. De drastische ommekeer komt voort uit het zogenoemde CHF-dossier, waar zware verliezen op worden geleden. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD).

Staalbankiers, onderdeel van Achmea verkoopt hypotheken in Zwitserse francs aan rijke Nederlanders. Door de sterke stijging van de Zwitserse munt stijgt de hypotheekschuld voor de klant. Tegelijkertijd is de Zwitserse rente zo laag dat Staalbankiers op zijn beurt verlies maakt op het hypotheekproduct. Vorig jaar maakte de Haagse bank een verlies van ruim €50 miljoen. Dit verlies werd voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door deze hypotheken.

Staalbankiers heeft volgens het FD de helft van alle Nederlandse hypotheken in buitenlandse valuta op zijn balans staan. Maar liefst 37 procent daarvan is in Zwitserse francs, terwijl dat bij concurrerende banken slechts een fractie is.

De problemen met deze hypotheekproducten namen een aanvang op het moment dat de Zwitserse franc werd losgekoppeld van de euro. De Zwitserse franc begon te stijgen en de hypotheekschuld, omgerekend in euro’s begon op te lopen.

Staalbankiers

In een reactie aan het FD laat de directie van Staalbankiers weten, dat de bank inmiddels rigoureuze maatregelen heeft genomen. De bank gaat met een fors afgeslankt personeelsbestand uitsluitend verder als vermogensbeheerder voor een select gezelschap vermogende klanten. Het FD meldt dat het aantal fte’s terug gaat naar 70 tot 80. De gehele hypotheekportefeuille gaat naar het moederbedrijf Achmea.

De directie van de bank heeft de opmerkelijke koerswijziging bekend gemaakt in een brief aan zijn klanten. In deze brief meldt de directie van de bank ook dat klanten die minder dan half miljoen euro bij de bank hebben ondergebracht naar een andere bank moeten omkijken.

“Om onze huidige goede positie ook in de toekomst veilig te kunnen stellen, hebben wij besloten in de toekomst een aantal ingrijpende aanpassingen door te voeren in onze dienstverlening”, aldus de directie van Staalbankiers.

In een toelichting op de drastische koerswijziging laat de directie van Staalbankiers weten dat zij verwacht dat van de in totaal 5.000 vermogende klanten er 1.000 weg moeten bij de bank. Volgens moederbedrijf Achmea verdient Staalbankiers te weinig aan klanten die ook actief willen beleggen en handelen.

Het is nog maar de vraag of Staalbankiers zijn bankvergunning gaat behouden. Al eerder ging de voormalige bank Oyens & van Eeghen uitsluitend verder als vermogensbeheerder en leverde toen ook zijn bankvergunning in.