Ophef in Frankrijk over nieuwe topman centrale bank

17 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De voorgenomen benoeming van François Villeroy de Galhau als nieuwe topman van de nationale Franse bank – Banque de France – doet veel stof opwaaien in het Franse economische landschap. Een groep van ongeveer 140 Franse economen verzet zich openlijk tegen de benoeming, omdat deze volgens hen tot belangenverstrengeling zou kunnen leiden. Dat lieten zij eerder deze week weten in Franse krant Le Monde.

François Villeroy de Galhau is een bankier met zo’n vijftien jaar bestuurservaring, die daarvoor – in de jaren 90 – verschillende vooraanstaande posities heeft vervult in de Franse regering. Tot begin dit jaar was bij onderdeel van de directie van Franse grootbank BNP Paribas – tevens een van de grootste banken in Europa. Villeroy de Galhau werd vorige week door de Franse president, François Hollande, gevraagd om het gouverneurschap van Banque de France op zich te nemen, de nationale centrale bank van Frankrijk.

Francois Villeroy de Galhau - Banque de France

Economen zijn tegen
De voorgenomen benoeming van Villeroy de Galhau wordt echter minder goed ontvangen door een groot deel van de economische gemeenschap van Frankrijk. Zo’n 140 voornamelijk academische economen, waaronder ook auteur Thomas Piketty* en voormalig chef-econoom van de Wereldbank François Bourguignon, verzetten zich eerder deze week openlijk teven de benoeming. In Franse krant Le Monde roept de groep economen het parlement op om niet door te gaan met de benoeming van Villeroy de Galhau, omdat dit volgens hen tot ‘ernstige belangenverstrengeling’ kan leiden.

Dat Villeroy de Galhau over een grote hoeveelheid ervaring en bancaire expertise beschikt, staat volgens de economen buiten twijfel. Maar volgens hen roept zijn recente functie bij BNP Paribas twijfels op over of de topbankier onafhankelijk zal kunnen handelen in zijn nieuwe functie. In Le Monde schrijft de groep: “Het is een totale illusie dat men de belangen van de financiële sector zou kunnen dienen en vervolgens enkele maanden later daarover onpartijdig en in volle onafhankelijkheid toezicht kan uitoefenen.”

Ondanks de bewering van Villeroy de Galhau in brieven aan het Franse parlement dat er geen sprake zal zijn van belangenverstrengeling, zijn de economen van mening dat het algemeen belang erbij gebaat is dat er een kandidaat wordt benoemd waarbij hier geen twijfel over bestaat. Als voorbeeld dragen zij Benoît Coeuré, directielid van de Europese Centrale Bank, aan. Op 29 september zal bekend worden gemaakt of het parlement bij de beslissing van Hollande blijft en Villeroy de Galhau benoemd.

* Thomas Piketty is econoom en professor bij de Paris School of Economics, en schreef onlangs het zeer populaire boek ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’.