Stéphane Boujnah nieuwe topman bij Euronext

16 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Stéphane Boujnah, het hoofd voor de Europese activiteiten van Spaanse Bank Santander, zal de leiding over Euronext op zich gaan nemen. Dat heeft de beursorganisatie onlangs bekendgemaakt. Voordat de Fransman officieel benoemd wordt moeten de aandeelhouders en toezichthouders nog instemmen.

Stéphane Boujnah is een van oorsprong Franse bankier die sinds 2010 de rol van Head of France & Benelux bij Santander vervult, en sinds juni 2014 het hoofd is van Continental Europe voor de Spaanse bank. Eerder in zijn loopbaan heeft Boujnah gewerkt als zakelijk bankier voor Deutsche Bank en Credit Suisse, evenals als adviseur van de voormalige Franse minister van Economische zaken Dominique Strauss-Kahn.

Stephane Boujnah - Euronext

Euronext
De 51-jarige Fransman is nu door het nominatie en governancecomittee van beursorganisatie Euronext aangedragen als zijn nieuwe topman. Of Boujnah ook daadwerkelijk de nieuwe CEO wordt van Euronext – de beursorganisatie waar onder andere de aandelenmarkten van Amsterdam en Brussel onder vallen – hangt nog af van een buitengewone aandeelhoudersvergadering en goedkeuring van zowel het ministerie van Financiën als het College van Toezichthouders, waaronder AFM. Als Boujnah’s benoeming doorgaat zal hij in de loop van november Jos Dijsselhof opvolgen, de interim-CEO die sinds april actief is* en heeft aangegeven te zullen blijven tot de officiële benoeming van de Santander topbankier.

In een persbericht vertelt Rijnhard Van Tets, voorzitter van de Supervisory Board van Euronext: “het selectieproces voor de benoeming van Stéphane Boujnah is zeer grondig geweest, aangezien we een extreem getalenteerde kandidatenpool hadden. De uiteindelijke keuze viel op Stéphane Boujnah vanwege zijn diepgaande kennis van de markt, sterke expertise in de sector en op basis van zijn strategische visie op de groeivooruitzichten voor Euronext.”

Boujnah laat weten zich vereerd te voelen met de voorgenomen benoeming: “Het is echt een privilege om te zijn uitgekozen als toekomstige CEO van Euronext en als voorzitter van de Management Board.” Hij gaat zich er voor inzetten om de succesvolle strategie van de organisatie voort te zetten en uitzonderlijke waarde te creëren voor aandeelhouders en klanten.

* Na het aftreden van voormalig Euronext CEO Dominique Cerutti in april.