KAS BANK ziet resultaat in H1 met 20% groeien

01 september 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Effectenbeheerder KAS BANK heeft in het eerste halfjaar een resultaat behaald van €8,3 miljoen – 20% meer dan in H1 2014. Ook de baten en provisie zijn met meer dan 10% gestegen, het kapitaalratio staat op een sterke 20%. Voor de komende periode ligt de focus op kostenreductie en het verder uitbreiden van de beleggingsadministratie.

KAS BANK heeft een goed eerste halfjaar achter de rug voor het jaar 2015. De effectenbeheerder boekte een resultaatgroei van 20% ten opzichte van het eerste halfjaar 2014 – van €6,9 miljoen naar €8,3 miljoen. Het financiële resultaat werd aangespoord door een groei van 16% in baten, naar €62,4 miljoen. In H1 2014 lagen de baten op €53,6 miljoen - exclusief de eenmalige bate die KAS BANK ontving door het wegvallen van de samenwerking met DWPbank. Ook de provisie heeft een flinke groei doorgemaakt – 12% tot €37,2 miljoen – en was er groei in alle kernsegmenten van KAS BANK.

Lasten
De stijgende baten gingen gepaard met een groei in lasten. De kosten zijn in de eerste zes maanden van 2015 gestegen met 14% naar €51,3 miljoen. Deze kostenstijging werd mede veroorzaakt door een tegenvaller op de pensioenlasten – de bank was €2,7 miljoen meer kwijt als gevolg van de lage rente. “De rente is tot een extreem laag niveau gezakt. Dat heeft ons overvallen”, aldus Albert Roëll bestuursvoorzitter van KAS BANK. Roëll verwacht dat er in 2015 nog stappen zullen worden gezet om de huidige pensioensystematiek – alle medewerkers krijgen een gegarandeerd pensioen aangeboden – te veranderen.

KAS BANK ziet resultaat in H1 met 20 procent groeien

De solvabiliteit van KAS blijft onveranderd hoog, met een sterk gemiddeld kapitaalratio van 20% - ruim boven de 16% norm die de effectenbeheerder hanteert. De bank keerde opnieuw een interim dividend uit van €0,33 per aandeel, met een pay out ratio van 59% (€4,9 miljoen) “en weerspiegelt daarmee een voorzichtige benadering van aanhoudend instabiele kapitaalmarkten”, aldus Roëll. Over het opnieuw uitkeren van €0,33 zegt Roëll: “Dat is misschien saai, maar wel betrouwbaar.”

De strategische omwenteling van de bank naar asset services lijkt met de positieve resultaten in het eerder halfjaar zijn vruchten af te werpen. “Wij zijn tevreden dat de strategische heroriëntatie op asset services voor institutionele markten heeft geresulteerd in een gezonde groei van zowel omzet als winst”, zegt Albert Röell, voorzitter Raad van Bestuur van KAS BANK. “De resultaten benadrukken onze sterke positie in onze kernsegmenten.”

Vooruitzicht
Voor de komende periode blijft het noodzaak voor KAS BANK om aan kostenreductie te blijven werken. Naast de mogelijke verandering aan de pensioensystematiek wordt ook gekeken naar een kostenreductie door middel van het delen van zijn kantoorgebouw met andere partijen. De effectenbeheerder verwacht dat de markt de rest van 2015 lastig zal blijven. Toch zet KAS BANK in op het verder uitbreiden van zijn beleggingsadministratie-platform. De ongeveer 80 klanten die het platform nu bedient beschikken in totaal over een vermogen van €150 miljard. “Over 4 à 5 jaar willen we €450 miljard hebben”, vertelt Roëll over de groeiambities. Vooral grote verzekeraars en pensioenuitvoerders staan op het wensenlijstje.