BNP Paribas lanceert StartupBus België

01 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

BNP Paribas lanceert StartupBus België. De bus zet haar traject voort langs de meest interessante startups in Europa, terwijl de kandidaat-ondernemers aan boord,  hun eigen startup uitwerken in slechts 72 uur tijd. Tegelijk vertrekken er vanuit de hoofdstad van Estland, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk nog vijf andere bussen voor een gelijkaardige onderneming. Het einddoel van deze zes bussen is Keulen, waar dit jaar de Pirate Summit plaatsvindt.

Overgewaaid uit de VS

Het project StartupBus waaide in 2010 naar Europa over vanuit de VS. Sinds de lancering in 2010 is StartupBus uitgegroeid tot een jaarlijkse wedstrijd in Noord-Amerika, Europa, het Stille-Zuidzeegebied en via zijn Afrikaanse spin-off Ampion Venture Bus. Het project is gekend onder verschillende namen, maar alle activiteiten gebeuren steeds onder het motto: ruimte geven aan mensen die de status quo kunnen doorbreken.

Start up ontwikkelen in 72-urige roadtrip

StartupBus definieert zich als een bootcamp voor ondernemers. 20 ondernemers in spe, waaronder app-ontwikkelaars (50%), designers (25%) of zakenmensen (25%), worden op een bus gezet. Ze krijgen de opdracht om een idee uit te werken in een pitch, teams te vormen en een startup te ontwikkelen gedurende de 72 uur durende roadtrip met de bus. Bij aankomst wordt iedere startup beoordeeld op product, voorstelling en potentieel.

BNP Paribas - Startupbus

Inspirerende tussenstops

Langs het traject wordt regelmatig halt gehouden bij co-working locaties, starterscentra en acceleratoren. De Belgische bus houdt ook halt in Amsterdam en Hamburg, twee grote economische hotspots in Europa. De busondernemers krijgen tijdens hun hele trip ondersteuning en feedback, zodat ze het maximum kunnen halen uit hun verblijf van 72 uur. Naast deze mentorbegeleiding, zal ook de Belgische vicepremier en Minister voor de Digitale Agenda Alexander De Croo de bus een bezoek brengen in Brussel en in Hasselt voor de laatste etappe richting de Pirate Summit in Keulen.

Deelnemen aan Pirate Summit

Alle teams stellen hun startup voor en de winnaar en runner-ups van StartupBus Europe 2015 mogen op 2 en 3 september deelnemen aan de Walk The Plank startup-wedstrijd van de Pirate Summit 2015. Pirate Summit is de perfecte gelegenheid om potentiële investeerders te ontmoeten en om de kersverse startup voor te stellen aan een bestaand netwerk dat reeds in de materie geïnteresseerd is.

Vormen van mensen

Het traject zal niet altijd van een leien dakje lopen, wifi en slaap zullen schaars zijn. Maar het is nu eenmaal een bootcamp dat de busondernemers moet voorbereiden op een carrière als ondernemer in het echte leven. Want StartupBus draait uiteindelijk niet rond het uitwerken van startups, maar rond het vormen van mensen.