Twijfel bij Chinese overname Portugese Novo Banco

26 augustus 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Chinese financiële concern Anbang wil de Portugese bank Novo Banco overnemen. Toezichthouders zien dat echter niet zitten. Dat meldde de zakenkrant Financial Times. De Britse krant kreeg deze informatie van niet nader genoemde bankiers in Londen en Lissabon.

De gezonde onderdelen van de Portugese bank Banco Espirito Santo zijn ondergebracht in Novo Banco. De roemruchte Banco Espirito Santo kwam verleden jaar in de problemen en werd door de Portugese overheid gered van de ondergang. De bank is sindsdien in handen van de Portugese staat, die op zoek is naar een koper. Het Chinese financiële concern wil €3,5 miljard voor de bank betalen. Volgens Financial Times is dat het hoogste bod.

Anbang is sinds kort eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat (Reaal). Ook de Belgische tak van Delta Lloyd Bank en de Belgische verzekeraar Fidea zijn door Anbang gekocht.

Novo Banco

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft echter volgens zakenkrant Financial Times grote vraagtekens over een verkoop van een zogenoemde systeembank aan een Chinees concern. Ook de Portugese centrale bank stelt zich terughoudend op en aarzelt. Novo Banco is naar beheerd vermogen gemeten de op twee na grootste bank in Portugal.

Ook de financiële voorwaarden vragen om bijzondere aandacht. Anbang heeft toegezegd de kapitaalbuffers van Novo Banco te versterken, maar heeft daar een gelimiteerd bedrag voor beschikbaar gesteld. Dit betekent dat indien er bij toekomstige balansonderzoeken door de ECB hogere tekorten ontdekt worden, de Portugese overheid en de andere Portugese banken dat zouden moeten compenseren.

Er zijn nog twee andere partijen, die belangstelling hebben voor de Portugese bank Novo Banco, het eveneens Chinese Fosun en de Amerikaanse durfinvesteerder Apollo. De Amerikaanse partij zou naar verluidt de beste papieren hebben, als een overname door hoogste bieder Anbang niet door zou gaan. De Amerikaanse durfinvesteerder kocht eerder al de verzekeringsactiviteiten van Banco Espirito Santo.