The Banker Technology Projects of the Year Awards 2015

20 augustus 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Onlangs organiseerde The Banker de tweede editie van zijn Technology Projects of the Year awards. De meest innovatieve en impactvolle technologische projecten op het gebied van de financiële dienstverlening kregen een award uitgereikt . The KYC Registry, een internationale uitwisseling van ‘Know Your Customer’-informatie tussen banken, is de Global Winner van 2015. Ook de Poolse ING Bank Slaski’s ontving een award voor haar business-to-business e-commerce platform.

In 2014 vond de eerste editie van The Banker’s Technology Projects of the Year awarduitreiking plaats. De competitie om een erkenning te krijgen als meest innovatieve of impactvolle bijdrage aan de technologie van de internationale financiële dienstverleningssector was vorig jaar een groot succes. Voortbouwend op het succes van 2014 heeft The Banker in 2015 de tweede editie van de Awards georganiseerd, met dit jaar 270 inschrijvingen – 100 meer dan bij de eerste editie. 

The Banker - Technology projects of the year

Winnaars
The Banker’s Technology Projects of the Year awards zijn in 2015 uitgereikt in twaalf verschillende categorieën, en daarnaast wordt een van de categoriewinnaars tot Global Winner uitgeroepen. De winnaars van 2015 zijn afkomstig uit veel verschillende plekken wereldwijd, waaronder Sub-Saharisch Afrika, Oost- en West-Europa, en de Verenigde Staten. De winnende projecten reflecteren veelal de noodzaak voor financiële instellingen om te reageren op de externe druk van veranderende wet- en regelgeving, nieuwe veiligheidseisen, evenals de opkomst van betere vormen van data management.

De Global Winner van 2015 komt uit de ‘Compliance’-sferen. The KYC Registry is een samenwerking tussen een groot aantal banken (o.a. Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, ING, en JPMorgan) op initiatief van The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift). Swift heeft een platform gecreëerd waar alle deelnemende banken informatie delen en terug kunnen vinden, met betrekking tot ‘Know Your Client’. “Dit werkt efficiëntie en transparantie in de hand en helpt instellingen om de kosten en risico’s op KYC compliance gebied te verkleinen”, aldus Luc Meurant, Head of Banking Markets & Compliance Services bij Swift.

De andere elf Technology Projects of the Year 2015 zijn (Categorie: Naam project – betrokken partij(en)):

- Customer service: Nedbank’s Home Loans Digital Channel Release2 – Nedbank.
- Data: JPMorgan Asset Management’s enterprise data platform interface – JPMorgan Asset Management.
- Delivery channels: ING Bank Slaski’s Aleo business-to-business e-commerce platform – ING Bank Slaski.
- Developers APIs: InnovaChallenge MX – BBVA.
- Mobile: M-Shwari mobile banking service – Safaricom, Commercial Bank of Africa.
- Payments: BNY Mellon’s global payments infrastructure – BNY Mellon, FIS/Clear2Pay
- Risk management: Citi Cash Account Initiative – Citigroup.
- Security: Elliptic Vault – Elliptic.
- Social Media: OTP Bank’s Card Calendar Facebook app – OTP Bank, Mito Social.
- Strategic transformation: BBVA data processing centres – o.a. BBVA, HP.
- Trading: ParFX Prime – o.a. Tradition, Citi, Deutsche Bank.