EBF discussiepaper en blueprint voor digitaal bankieren in EU

23 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De European Banking Federation heeft onlangs een discussiepaper uitgebracht over de digitalisering van de bankensectoren in Europa. Het paper is een voorzet voor de EBF Blueprint for Digital Banking die halverwege september zal verschijnen, en bespreekt thema’s als de impact van digitalisering en de overgang naar de Digital Single Market.

De snelle opkomst van steeds vernuftigere digitale bancaire dienstverlening leidt er wereldwijd toe dat banken hun traditionele business modellen opnieuw overdenken. Bankfilialen worden steeds meer uitgerust met ‘self-service areas’ waar banken zelf hun bankzaken kunnen regelen door middel van bijvoorbeeld tablets en pc’s, en hele banksystemen worden zowel intern als extern compleet gedigitaliseerd.

EBF - European Banking Federation

Met het oog op deze ontwikkelingen heeft de European Banking Federation (EBF) onlangs een discussiepaper gepubliceerd onder de titel “The digital transformation of banks and the Digital Single Market”. Op deze manier moedigt de EBF discussie en reflectie aan onder zijn leden en andere Europese stakeholders over de impact die digitalisering heeft op de bancaire dienstverlening. EBF wil deze discussie voornamelijk op gang brengen om bepaalde aspecten van de Digital Single Market die de Europese Commissie wil oprichten te verduidelijken. De Digital Single Market houdt in dat de 28 nationale markten van de Europese Unielanden zullen worden verenigd in een enkele markt die past bij het digitale tijdperk waar we ons steeds meer in bevinden.

EBF Blueprint
Het discussiepaper is een voorzet voor de EBF Blueprint for Digital Banking die op 17 september 2015 zal worden uitgebracht. In de Blueprint worden onderwerpen behandeld zoals de positie die banken innemen ten opzichte van de digitale transformatie, ‘de bank van de toekomst’, en de uitdagingen en kansen die ontstaan als gevolg van Big Data, online bankieren, en andere ontwikkelingen op het gebied van payments, cubersecurity en technologie en wet- en regelgeving.