Hulp voor zzp’ers en flexwerkers bij hypotheekaanvraag

22 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Er is een belangrijke verandering gaande op de arbeidsmarkt. De groep werknemers met een vast arbeidscontract wordt steeds kleiner, de groep zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en werknemers met een tijdelijk of flexibel contract (flexwerkers) wordt steeds groter. Deze trend is van invloed op de woning- en hypotheekmarkt.

Waar de hypotheekaanvraag voor klanten met een vaste baan relatief standaard is, komt er voor flexwerkers en zeker ook voor zzp’ers veel meer bij kijken. Veel zzp’ers en flexwerkers denken dat het lastig is om een hypotheek te krijgen. Toch is dat niet altijd het geval; banken denken graag mee.

Hulp voor ZZPers en flexwerkers bij hypotheekaanvraag

Veel vragen over een hypotheek
Banken hebben een belangrijke functie bij het verstrekken van hypotheken en voelen zich verantwoordelijk om adequaat te reageren op belangrijke ontwikkelingen op de arbeids- en woningmarkt. Om die reden heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de website www.flexibelwerkenenwonen.nl ontwikkeld. “Ruim 30% van de werkenden werkt op flexibele basis. Veel mensen zitten met de vraag of ze wel in aanmerking komen voor een hypotheek.” Een van de belangrijkste doelstellingen van dit informatiepunt is het belang om stil te staan bij de positie van zzp’ers en flexwerkers met de wens om een woning te kopen, zegt Tatiana Muusze-Rietdijk, adviseur Consumentenzaken bij de NVB. 

FlexibelWerkenEnWonen - Verken uw kansen, bereid u voor

Flexibelwerkenenwonen.nl
Door middel van de website kunnen banken de groeiende groep zzp’ers en flexwerkers informeren over hypotheekverstrekking. Muusze-Rietdijk geeft daarbij aan dat zzp’ers en flexwerkers via de website beter inzicht krijgen in de voorbereidingen die je kunt treffen om een hypotheekaanvraag te doen. “Via een checklist helpen we mensen om zich optimaal voor te bereiden.” Vaak blijkt tijdens een adviesgesprek dat een gedegen voorbereiding ontbreekt en mensen zelf geen helder beeld hebben van hun persoonlijke financiële situatie en toekomstperspectief. Terwijl deze informatie vaak wel essentieel is voor het verkrijgen van een eventuele hypotheek. De website zet de belangrijkste onderwerpen die tijdens het gesprek aan de orde komen op een rij.

Dit artikel is verschenen in Bank|Wereld, het kwartaalblad van de Nederlandse Vereniging van Banken.