Miljoen Nederlandse senioren bankieren niet online

08 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Ruim een miljoen Nederlandse senioren bankiert niet online. Van alle 65-plussers gebruikt 44% geen internet voor het doen van bankzaken. Dat melden ABN AMRO en seniorenorganisatie Unie KBO, naar aanleiding van een onderzoek naar digitale zelfredzaamheid van senioren. Volgens ABN AMRO en Unie KBO is het belangrijk dat het aantal ouderen dat gebruik maakt van internetbankieren snel toeneemt.

Zelfstandig geldzaken kunnen doen

“Wanneer alle contact met de banken volledig digitaal wordt, zou ruim de helft van de 1,2 miljoen internetloze senioren gewoon geen betalingen meer kunnen verrichten. En nog eens een kwart zegt dat ze dat wel zouden kunnen, maar alleen wanneer anderen hen daarbij zouden helpen. Dat vindt ik erg zorgelijk. Want als je als oudere geldzaken door iemand anders moet laten doen, is er altijd de kans en de angst dat die ander misbruik maakt van de situatie. Financieel misbruik van ouderen komt regelmatig voor. Daarom willen wij eraan bijdragen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig hun geldzaken kunnen doen”, zegt Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO op de Unie-KBO site.

Senioren die Online bankieren

Internetbankieren workshops voor senioren

ABN AMRO en Unie KBO willen verspreid over het land gratis workshops internetbankieren voor senioren gaan geven. Tijdens de workshops oefenen de deelnemers onder meer inloggen, het doen van overboekingen en het bekijken van bij- en afschrijvingen. “Het gebruik van papieren acceptgiro’s en overschrijvingskaarten verdwijnt op langere termijn. De digitale ontwikkelingen gaan snel. Wij realiseren ons dat er een groep ouderen is die meer ondersteuning nodig heeft. Vandaar dat we onze workshops samen met Unie KBO geven aan senioren. Als mensen zien hoe het werkt, stappen ze makkelijker over de drempel heen”, zegt Kitty Maul, marketeer bij ABN AMRO.

Unie KBO roept banken op te participeren

ABN AMRO is de eerste bank die samen met Unie KBO senioren gaat helpen om zelfstandig via internet hun bankzaken te kunnen regelen. Unie KBO roept ook de andere Nederlandse banken op om onder meer door middel van gratis workshops internetbankieren te stimuleren bij senioren.