Banken dicht, Griekenland stemt over voorstellen Trojka

30 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

In Griekenland wordt een referendum gehouden voor het wel of niet accepteren van de voorstellen die de Eurozone Griekenland doet om de hulpverlening aan het noodlijdende land voort te zetten. De Europese Centrale Bank heeft zondag de liquiditeitshulp bevroren, waardoor de Griekse banken genoodzaakt waren om de deuren te sluiten tot tenminste 6 juli. 

Gisteren gingen de banken in Griekenland niet open. Na een bankrun afgelopen weekend, raakte geldautomaat na geldautomaat leeg. In ieder geval houden de banken hun deuren gesloten tot 6 juli. Dit als gevolg van de loop van de onderhandelingen tussen Griekenland en de Eurozone over de schuldhulpverlening. Het huidige programma loopt vandaag af, en de vraag van Griekenland om het programma te verlengen werd dit weekend afgewezen. De Grexit – Griekenland die uit de euro stapt – is dichterbij dan ooit.

Griekenland stemt over voorstellen Trojka

Referendum
De Grieken willen een referendum houden, waarin het volk kan besluiten of het land wel of niet mee moet gaan in de nieuwe voorstellen voor hulpverlening die worden gedaan door de Trojka – zoals de belangrijkste partijen onder de te hulp geschoten landen genoemd worden. Omdat de verlenging werd afgewezen was er nog geen mogelijkheid om het antwoord uit het referendum af te wachten. De Griekse regering is tegen de voorstellen, gezien de stevige bezuinigingsmaatregelen die het land moet doorvoeren om van de hulpverlening gebruik te blijven maken, maar wil ook weten wat het volk er van vindt. 

Oplossing blijft mogelijk
Volgens Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij bedrijfsfinanciering-specialist Ebury in New York, is er nog hoop op een oplossing voor de penibele situatie. Met positieve eerste peilingen voor het referendum en nieuwe verzachte voorstellen van de Trojka lijkt het erop dat “er een mogelijke uitweg uit deze ellende is: een bescheiden verbetering van de voorwaarden die de Grieken is opgelegd, inclusief een schuldenvermindering (die tot op zekere hoogte onvermijdelijk is) kan de overheid ertoe brengen een ja-stem voor het referendum te ondersteunen”, aldus Diaz.