Grieken nemen in 3 dagen tijd 2 miljard euro op

19 juni 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Grieken halen in hoog tempo het geld van hun bankrekeningen omdat zij vrezen voor een bankrun. Van maandag tot en met woensdag is bijna €2 miljard opgenomen, daar waar normaal gesproken ongeveer €250 miljoen per dag wordt gepind. Maandag komt de Europese Centrale Bank (ECB) bij elkaar om te overleggen over de situatie van de Griekse banken en het voorkomen van een bankrun. Het is nog niet zeker of de Griekse banken maandag open zijn.

De angst op een Griekse bankrun groeit, terwijl in Luxemburg donderdag het overleg van de Eurogroep niet tot een oplossing heeft geleid. Inwoners zijn bang dat hun geld niets meer waard zal zijn of dat zij er niet meer bij kunnen als ze het op de bank laten staan. Men bewaart de euro’s liever in de spreekwoordelijke ‘oude sok’ of ‘onder het matras’ dan op de bank, waar ze mogelijk binnenkort worden omgezet naar waardeloze drachmes.

Griekenland in Eurozone

Doordat er zoveel geld wordt opgenomen staat Griekenland voor de keuze om wel of niet restricties op te leggen aan geldopnames en overboekingen. Zulke maatregelen hebben echter hun weerslag op de economie, omdat ook overboekingen naar het buitenland hieronder lijden, en uit voorgaande situaties waarin dit gebeurde (b.v. IJsland en Cyprus) blijkt dat het erg lang duurt voordat deze restricties weer op goede wijze kunnen worden opgeheven.

Europa
Dit weekend zullen er noodvergaderingen plaatsvinden. De Griekse nationale bank liet woensdag weten te moeten vertrekken uit de Euro en mogelijk ook uit de EU als er niet tot een akkoord kan worden gekomen omtrent het hulpprogramma, dat eind deze maand afloopt. De discussies hierover tussen Griekenland en de eurolanden is echter verhit en ook voor de vergaderingen worden geen grote doorbraken verwacht. Een ‘Grexit’ zoals het vertrek van Griekenland uit de Euro wordt genoemd moet in dat geval worden opgevangen met de noodplannen die eurolanden en ook Groot Brittannië hebben klaarliggen. De Europese Centrale Bank heeft het bankennoodloket verhoogd naar €84,1 miljard.