Apple Pay vanaf juli in Engeland, nog geen succes in VS

10 juni 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Apple Pay wordt in de maand juli in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd. Dat maakte Apple bekend tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie in San Francisco.

Banken, retailers en ov doen mee

Een aantal grote Engelse banken doen mee, onder meer Halifax, Santander, NatWest, Ulster Bank en Royal Bank of Scotland. Ook gaan zeker zo’n 250.000 retailers Apple Pay ondersteunen. Dat zijn er meer dan toen Apple in het najaar van 2014 in de Verenigde Staten begon. Ook het openbaar vervoer, waaronder de ondergrondse, ondersteunt Apple Pay.

De Passbook app gaat vanaf iOS 9, dat komend najaar verschijnt, Wallet heten. Passbook is de app waarmee gebruikers bankkaarten en winkelpassen aan hun iPhone kunnen koppelen.

Apple Wallet

Apple Pay nog geen succes bij grote winkelketens US

In de Verenigde Staten wordt Apple Pay inmiddels door ongeveer een kwart van de honderd grootste winkelketens geaccepteerd. Een succes blijkt de betaalmethode echter nog lang niet. Dat concludeert Reuters na een peiling onder Amerikaanse retailers. Volgens Reuters wijst bijna tweederde van de retailers die de nieuwe betaalmethode nog niet hebben geaccepteerd, Apple Pay principieel af. De ketens noemen als reden de hoge kosten, onvoldoende vraag vanuit klanten en gebrek aan inzicht in klantgegevens.

Meer spelers zetten in op eigen betalingssysteem

Wat ook een rol speelt is dat sommige ketens al een eigen mobiel betalingssysteem hebben of daarvan gebruik gaan maken. Daartoe behoren Walmart en nog eens achttien grote retailers. Hun eigen CurrentC wordt deze zomer in de US verwacht. Apple krijgt verder ook nog concurrentie van Samsung. Dat concern is van plan om 15% tot 20% van de gebruikers van een Samsung smartphone over te halen om zijn eigen betaaldienst Samsung Pay te gebruiken. Enkel de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge komen hiervoor in aanmerking, net als de grotere variant van de S6, die in het najaar wordt verwacht.

Apple deed nog geen mededeling over de lancering van Apple Pay in de rest van Europa.