Onderzoek naar betrokkenheid banken bij FIFA schandaal

01 juni 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

In het FBI rapport over de corruptie praktijken bij de FIFA wordt een aantal banken genoemd die gebruikt zijn voor de vermeende corrupte transacties, waaronder Barclays, Standard Chartered en HSBC. Volgens The Telegraph en BBC doen de banken zelf onderzoek naar hun betrokkenheid bij de transacties door officials van de voetbalbond. De genoemde banken worden niet direct beschuldigd, maar zijn wel gebruikt voor deze transacties.

Corruptie
De Amerikaanse justitie beschuldigde veertien mensen van de FIFA van omkoping, het betalen van smeergeld en andere corruptie praktijken rond de organisatie van wereldkampioenschappen, de gunning van uitzendrechten en andere voetbalzaken op het hoogste niveau. In totaal zou het gaan om een bedrag van 150 miljoen dollar. 

Afgelopen woensdag zijn zeven bestuurders opgepakt, een dag voor de herverkiezing van Sepp Blatter.

FIFA - Blatter

Banken

Volgens de FBI hebben de genoemde banken zich niet zelf schuldig gemaakt aan financiële corruptie praktijken, maar zou het geld dat ermee gemoeid is wel via deze banken zijn gelopen. Barclays en HSBC weigeren commentaar te leveren. Standard Chartered heeft aangegeven dat het de betalingen onderzoekt. Het bankwezen verschafte de FBI een enorme opening naar de aanpak van de FIFA. Banken lieten de FBI weten dat smeergeld via de Verenigde Staten of via Amerikaanse banken zijn weg naar de ontvangers vond.