Afkoelperiode voor politici die overstappen naar banken

21 mei 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil een verbod op het overstappen van politici naar de bankensector binnen een paar jaar na hun politieke carrière. Volgens hem wekken deze gevallen een schijn van belangenverstrengeling.

In een interview met Vrij Nederland zegt Dijsselbloem dat hij een voorstander is van een afkoelingsperiode van een paar jaar. “Ik vind het kwetsbaar dat bewindslieden en andere politici die verantwoordelijk zijn voor een bepaald beleidsterrein direct of kort daarna gaan werken bij bedrijven in dezelfde sector”. Je wekt in zulke gevallen onmiddellijk de schijn van belangenverstrengeling, zelfs als je dat keurig gescheiden hebt tot de laatste dag van je ministerschap. Je hoeft geen beroepsverbod voor de rest van je leven te hebben, maar ik ben wel voorstander van een afkoelingsperiode van een paar jaar.”

Dijsselbloem

Voorbeelden van politici die direct na hun politieke carrière een functie kregen in de financiële sector zijn er genoeg. Zo werd Wouter Bos binnen een jaar na zijn afscheid als minister van Financiën partner bij KPMG. Gerrit Zalm trad direct na zijn ministerschap in dienst bij de DSB Bank van Dirk Scheringa.

Ook voor andere sectoren

Overigens moet de afkoelperiode niet alleen gelden voor een overstap naar financiële wereld, vindt Dijsselbloem. Een minister die gaat werken in een sector waar hij kort daarvoor nog toezicht op hield, is tevens problematisch. Dijsselbloem noemt Camiel Eurlings als voorbeeld. De oud-minister van Verkeer en Waterstaat vertrok naar KLM.