Miljardenboetes voor banken vanwege valutafraude

11 mei 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Een aantal grote internationale banken - waaronder twee Britse, twee Amerikaanse en één Zwiterse bank - zal deze week miljardenboetes krijgen vanwege hun betrokkenheid bij de manipulatie van wisselkoersen. Dat meldden persbureau Bloomberg en de Britse krant The Sunday Times.

Nieuwe ronde miljardenboetes

Toezichthouders wereldwijd zijn sinds de zomer van 2013 onderzoeken gestart naar de beschuldigingen dat handelaren bij grote banken fraude hebben gepleegd bij het vaststellen van de valutakoersen. Martin Wheatley, directeur van de Britse toezichthouder FCA waarschuwde toen al voor de ernst van het ontluikende valutaschandaal, die een nieuwe dreun zou betekenen voor de toch al beschadigde reputatie van de bankensector. Inmiddels zijn diverse boetes uitgedeeld en traders ontslagen. Het einde van de boeteregen vanwege de valutafraude is echter nog niet in zicht. Deze week zou een nieuwe ronde miljardenboetes bekend worden gemaakt.

Valuta

Nieuwe schikking
De nieuwe ronde boetes zijn naar alle waarschijnlijk bestemd voor de Britse banken Barclays en RBS, het Amerikaanse Citigroup en JPMorgan Chase, en het Zwitserse UBS. Maar ook andere grote banken zoals HSBC en Deutsche Bank zouden betrokken zijn geweest bij de fraude.

Volgens The Sunday Times zouden Barclays en RBS een totale boete van zo'n 3 miljard pond krijgen. De Amerikaanse banken zouden elk zo'n 1 miljard dollar moeten betalen.