Harit Talwar leidt nieuwe online leningtak Goldman Sachs

07 mei 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Goldman Sachs liet afgelopen maandag in een interne memo weten dat zij een nieuwe partner hebben aangesteld. Harit Talwar is afkomstig van online dienstverlener Discover Financial Services en zal een nieuwe digitale leningtak opzetten en leiden binnen Goldman Sachs Bank USA, om het kansrijke digitale speelveld te betreden.

Digitalisering en technologische ontwikkelingen bepalen steeds meer het financiële landschap. FinTech startups penetreren de financiële markten met nieuwe business modellen die gefocust zijn op online en digital, bijvoorbeeld in de kredietverleningsmarkt. Online leenplatformen zoals Prosper en LendingClub trekken veel aandacht op de Amerikaanse markt en ook enkele banken maken de stap om online leningen aan te bieden voor particulieren en MKB-ondernemingen.

Goldman Sachs - Branding

Goldman Sachs gaat digitaal
Een aankomende nieuwe speler in de digitale wereld is Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank heeft afgelopen maandag in een interne memo aangekondigd een nieuwe digitale bankunit op te gaan zetten, die leningen zal aanbieden voor kleine bedrijfjes en particulieren. Dat meldt The Wall Street Journal eerder deze week. In de memo vertellen CEO Lloyd Blankfein en COO Gary Cohn dat zij hebben ontdekt dat “digitaal geregelde bankdiensten aan consumenten en kleine bedrijven een kansrijk gebied is” voor de bank. Zij voegden toe: “De traditionele manier waarop financiële diensten worden aangeboden aan klanten en kleine ondernemingen wordt fundamenteel veranderd door vooruitgang in technologie, de volwassenheid van digitale kanalen, het gebruik van data en analyse, en een focus op de beleving van de klant.”

De bank, die voornamelijk bekend staat om zijn zakelijke deals en zijn activiteiten op investment management gebied, ziet het nieuwe project als een kans om te profiteren van zijn risk management en technologische capaciteiten zonder een fysieke infrastructuur en zonder zorgen omtrent juridische kosten. Het initiatief staat in nauw verband met de recente investeringen die Goldman Sachs deed in innovatieve financiële startups op het gebied van Big Data en virtuele valuta. Afgelopen maand speelde de bank bijvoorbeeld een rol in het financieren van Circle Internet Financial Ltd – een bitcoin startup.

Harit Talwar
Om de nieuwe bedrijfstak op te zetten heeft Goldman Sachs een nieuwe partner aangesteld. Harit Talwar start binnenkort bij de zakenbank om Goldman Sachs te introduceren in de wereld van web-based financiële technologie. Talwar is afkomstig van Discover Financial Services, een online financiële dienstverlener waar hij 15 jaar lang ervaring opdeed bij de Card Services-afdeling – in zijn laatste functie als hoofd van de afdeling. Talwar heeft de taak gekregen om de depositotak van de investeerdersbank op de kaart te zetten in de digitale markt.