VEH: Banken moeten rentemiddeling aanbieden

28 april 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Vereniging Eigen Huis (VEH) roept banken op om rentemiddeling aan te bieden aan alle hypotheekklanten met een lopend rentecontract. Bij rentemiddeling wordt de boeterente niet in één keer in rekening gebracht, maar uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode.

De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen vijf jaar gehalveerd, maar die lage rentestanden zijn voor veel huiseigenaren onbereikbaar. De meeste mensen hebben hun rente vast gezet, meestal voor tien of vijftien jaar. Tussentijds overstappen naar een nieuwe rentevaste periode (bij de eigen bank of bij een andere geldverstrekker) levert boeterente op. Vaak gaat het om duizenden of zelfs tienduizenden euro's. Dat weerhoudt huiseigenaren van een overstap naar lage rente, aldus VEH.

VEH - Hypotheekaanvragen

Boete uitsmeren

Bij rentemiddeling wordt die boeterente niet in een keer in rekening gebracht. Het huidige rentepercentage wordt gemiddeld met de actuele, lage hypotheekrente. "Zo wordt de boete als het ware uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Je betaalt geen eenmalige boeterente, het levert lagere maandlasten op en dat maakt mensen financieel weerbaarder", zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. "Zo kun je in moeilijke tijden betalingsproblemen beperken of voorkomen."

ING, Achmea, Obvion, SNS en dochterbedrijf Regiobank zijn momenteel de enige geldverstrekkers die rentemiddeling aanbieden, blijkt uit een rondgang van Vereniging Eigen Huis langs tientallen banken en verzekeraars. Als geldverstrekkers dit op grote schaal gaan aanbieden, kunnen zij laten zien dat zij het klantbelang werkelijk centraal stellen, zegt Van de Velde. "Bovendien zijn de winstmarges op hypotheken al vijf jaar te hoog. Dat geeft geldverstrekkers de morele verplichting om dit instrument in te zetten."