Vakbond wil commissaris plek bij banken en verzekeraars

21 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De FNV wil dat vakbonden een plek krijgen in de Raad van Commissarissen van banken en verzekeraars. Op die manier hoopt de vakbond meer grip te krijgen op het beloningsbeleid in de financiële sector. Dat maakte FNV-bestuurder Carla Kiburg maandag bekend. Uit een peiling* van FNV blijkt dat bijna 4 op de 5 Nederlanders de salarisverhogingen van de bestuurders in de financiële sector wil terugdraaien.

Uit de peiling blijkt dat 4 op de 5 Nederlanders ronduit negatief is over de salarisverhoging van topbestuurders in de financiële sector. Bijna 4 op de 5 vindt dat ook banken en verzekeraars de verhoging die ze hebben doorgevoerd, moeten terugdraaien. En maar liefst 78% van het Nederlandse publiek vindt dat er moet worden ingegrepen.

Carla Kiburg - FNV

Ingrijpen essentieel voor herstel vertrouwen

Carla Kiburg, bestuurder FNV Finance: “De boodschap is ondubbelzinnig: extra salarisverhogingen voor topbestuurders bij banken en verzekeraars zijn onacceptabel. Niet alleen omdat tegelijkertijd  medewerkers worden ontslagen en zij al jaren nauwelijks salarisverhoging hebben gekregen. Maar ook omdat velen de financiële sector medeverantwoordelijk houden voor de economische crisis. Het voelt onrechtvaardig en dus is er geen begrip. Ingrijpen is essentieel voor het herstel van vertrouwen in de sector.”

FNV pleit voor plek voor vakbonden in de Raad van Commissarissen van financiële instellingen. In Scandinavische landen is het heel gebruikelijk dat vakbonden deel uit maken van het interne toezicht van bedrijven, stelt Kiburg. Ze wil in gesprek met de politiek om te kijken of dat in Nederland ook in de wet geregeld kan worden.

Rol overheid, vakbonden en klanten

Uit het FNV onderzoek blijkt verder dat een ruime meerderheid - 65% van de Nederlanders, 64% van de medewerkers en 67% van de FNV-leden - vindt dat de overheid de verhogingen via wetgeving ongedaan moet maken. Een derde van de Nederlanders vindt dat medewerkers zich ook moeten uitspreken tegen de verhogingen. Ook de vakbonden moeten acties hiertegen ondernemen (56%). Tot slot, vindt 46% van de Nederlanders het een goed idee als burgers overstappen naar instellingen die geen verhoging hebben doorgevoerd.

"Aan onze maatschappelijke antenne mankeert niets"

Kiburg: “Meer dan de helft van de burgers vindt ook dat de vakbond moet optreden. En dat gaan we ook zeker doen, want aan onze maatschappelijke antenne mankeert niets. We roepen topbestuurders op om vrijwillig af te zien van de extra salarisverhoging. En we gaan ons hard maken voor een plaats in de Raad van Commissarissen en/of ethische commissies.”

* In opdracht van FNV Finance werd door onderzoeksbureau Motivaction de opiniepeiling gehouden van 2 tot en met 8 april  2015. Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve online steekproef onder de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 70 jaar (n=1.002). Tevens namen 266 medewerkers in de financiële sector en 374 leden van FNV Finance deel aan de opiniepeiling.