Poolse bank lanceert rijdende geldautomaten

14 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Poolse Idea Bank heeft vier auto’s in Warschau uitgerust met een pinautomaat om geld te storten. Via de IdeaBank Money Collection app kunnen ondernemers de rijdende geldautomaten oproepen, zodat zij niet zelf naar de bank hoeven. Idea Bank wil met de dienst het label ‘Uber of banking’ bemachtigen.

Met het oog op de opkomst van mobiel bankieren en betalen gooit Idea Bank uit Polen het over een heel andere boeg. Onlangs lanceerde de bank een nieuwe app – de IdeaBank Money Collection app* – waarmee ondernemers een van de nieuwe rijdende geldautomaten kan oproepen. De bank heeft namelijk vier elektrische BMW i3’s uitgerust met een ingebouwde geldautomaat waarmee de ondernemers hun cash geld kunnen storten.

IdeaBank Money Collection app

Tijdbesparend
Idea Bank kwam op het idee voor de mogelijke ‘Uber of banking’ door een recent onderzoek van eigen hand dat aantoonde dat een op de drie bedrijfseigenaren alleen cash transacties uitvoeren. De andere twee van de drie maakt daarnaast ook gebruik van andere manieren van betalen. Maar liefst 80% van de respondenten van het onderzoek gaf aan – vaak in de avonduren – zijn geld naar de bank te brengen.

“Ondernemers die persoonlijk hun inkomen naar de bank of een gevestigde stortautomaat komen brengen verspillen zowel hun tijd als hun geld. Onze dienst is erop gericht deze last van hun schouders te halen”, vertelt Dominik Fajbusiewicz, bestuurslid bij Idea Bank. Niet alleen kunnen de ondernemers de app gebruiken om een auto-geldstortautomaat op te roepen, ook biedt de app hen inzicht in de huidige locatie van het voertuig en kunnen zij de automaat reserveren door de gewenste tijd en locatie in de smartphone in te voeren.

Uitbreiding
De eerste vier auto’s rijden nu rond in de Poolse hoofdstad Warschau. Afhankelijk van de populariteit van de dienst, zal deze volgens Fajbusiewicz worden uitgebreid naar andere steden in het land. Ook zal de volgende versie van de geldautomaat-auto’s de klanten niet alleen in staat stellen om geld te storten, maar ook om geld op te nemen.

* De IdeaBank Money Collection app werd ontworpen in samenwerking met iTaxi, die de mobiele reserverings-app in elkaar zetten. De app is beschikbaar voor Android en iOS-toestellen.