Morgan Stanley verkoopt fossiele activiteiten van Eon

10 april 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Uit betrouwbare bronnen van Bloomberg komt het nieuws dat Duitse energiegigant Eon de spinoff van zijn activiteiten omtrent fossiele brandstoffen zal laten begeleiden door Morgan Stanley. Eon wil zich volledig focussen op schone energie en maakte eind vorig jaar bekend haar ‘vieze’ bedrijfsonderdelen als apart bedrijf naar de beurs te brengen.

Eon, het grootste nutsbedrijf van Duitsland, kondigde eind 2014 aan zijn activiteiten op het gebied van fossiele brandstoffen te willen afstoten. Eon wil zich namelijk volledig gaan toeleggen op het produceren en aanbieden van schone energie, in reactie op de verschuiving die in Duitsland gaande is naar wind- en zonne-energie, die de winstgevendheid van traditionele energiebedrijven aantast. Om dit te realiseren zullen de milieuvervuilende activiteiten als apart bedrijf naar de beurs worden gebracht in 2016. Naar verluid zal Eon 51% van de aandelen van het bedrijf beschikbaar stellen aan het publiek en zullen in 2018 de overgebleven aandelen worden verkocht. Dat meldde persbureau Bloomberg halverwege maart 2015 uit betrouwbare bronnen.

Morgan Stanley verkoopt fossiele activiteiten van Eon

Banken

Eerder in april bracht Bloomberg het nieuws dat Eon Morgan Stanley heeft ingehuurd om de spinoff te begeleiden. Morgan Stanley zal hierbij samenwerken met JPMorgan Chase, die reeds vorig jaar werd geselecteerd als begeleider bij de beursgang en afstoot van de ‘vieze’ activiteiten. In deze bankensamenwerking zal Morgan Stanley zich voornamelijk richten op de afgestote activiteiten en het nieuwe bedrijf dat deze zal doorzetten, terwijl JPMorgen Eon zelf blijft voorzien van begeleidende dienstverlening.

De totale waarde van het nieuwe fossiele brandstoffen energiebedrijf wordt geschat op €15,8 miljard. Het in eerste instantie dochterbedrijf van Eon zal zich focussen op conventionele en hydro-energieopwekking, wereldwijde energiehandel, olie- en gasproductie en –exploratie, en zal de activiteiten van Eon in Rusland en Brazilië overnemen.